Protagonista col·lateral
Política Moncloa 10/12/2022

Joaquín Leguina: l'històric expresident madrileny que ha perdut totes les apostes

Crític amb la gestió de Sánchez, ha estat expulsat per donar suport a Ayuso en les últimes eleccions

2 min
Joaquin Leguina, expresident de la Comunitat de Madrid / EFE

BarcelonaDesprés de 45 anys de militància, l'expresident de la Comunitat de Madrid, Joaquín Leguina, (Villaescusa, Cantàbria, 1941) va ser expulsat dimecres del PSOE per donar suport a Isabel Díaz Ayuso a les eleccions autonòmiques. El que va ser el primer president madrileny (1983-1995), que ha deixat l'expulsió en mans dels seus advocats, es defensa dient que en l'acte de la fundació a la qual pertany es va convidar tots els candidats i que només hi va acudir Ayuso. "Si Pedro Sánchez pensa que amb aquests mètodes em farà callar, que vagi pensant en una altra cosa", advertia en una entrevista a la COPE, on col·labora i aprofita per carregar contra el fins ara líder del seu partit, a qui ha dedicat el seu últim llibre, Pedro Sánchez. Historia de una ambición (Espasa).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només una setmana abans de fer-se la foto amb Ayuso, però, Leguina assegurava en una entrevista que preferia la presidenta madrilenya abans que Sánchez, i advertia que el líder del PSOE era un perill. "Ha matat qualsevol crítica i discussió i ha comès el gravíssim error de ficar al govern gent que està contra la Constitució”, va etzibar. “No et pots ficar al llit sent del PSOE amb els separatistes catalans, amb els proetarres de Bildu i posar a l'executiu personatges com Iglesias, que és el contrari al PSOE”, deia en una altra entrevista. Curiosament, Leguina va admetre que havia votat Sánchez a les primàries del 2014 i no Eduardo Madina perquè va pensar que el candidat basc “seguiria els passos de Zapatero”. “Em vaig equivocar”, va reconèixer.

Les seves apostes mai han estat encertades. Va donar suport a Joaquín Almunia a les primàries socialistes per triar candidat a la presidència el 1998, que van ser guanyades per Josep Borrell, tot i que l'exministre d'Exteriors acabaria cedint-li el lloc perquè no tenia el suport de la direcció i per l'escàndol de frau fiscal d'un antic col·laborador seu. Aquell mateix any es va postular com a candidat a l'alcaldia de Madrid, però va ser derrotat a les primàries per Fernando Morán. Després de la dimissió d'Almunia com a secretari general del PSOE, Leguina va decantar-se per José Bono, que també va ser derrotat per Zapatero. Ara ja ho fia tot a la sortida del president espanyol: "Si em fan fora, tornaré quan se'n vagi Sánchez", ha repetit des que li van obrir l'expedient.

stats