Política 05/10/2017

Montblanc retira els honors que té la casa reial al municipi

El consistori vol que Elionor de Borbó no faci servir el títol de duquessa de Montblanc

Ara
2 min
El rei Felip VI, durant el seu discurs

MontblancEl ple de l'Ajuntament de Montblanc ha aprovat per unanimitat una moció conjunta de tots els grups municipals representats al consistori per retirar els honors que la casa reial espanyola té al municipi –com ja va fer l’abril del 2013– després del discurs del monarca sobre l'1-O. Segons la moció aprovada, l'Ajuntament de Montblanc manifesta el seu rebuig al sistema monàrquic perquè entén que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana i expressa la voluntat del mateix consistori que ni Elionor de Borbó ni Felip VI utilitzin el títol del ducat de Montblanc, un títol nobiliari que la Corona manté “sense que s'hagi consultat mai quina és la voluntat del poble de Montblanc”.

La moció es justifica pel fet que en el discurs que va fer dimarts, Felip VI no va fer “cap referència als disturbis que van crear la Guàrdia Civil i la policia espanyola en diverses poblacions de Catalunya i també a la Conca de Barberà, concretament a Sarral, en les seves càrregues violentes contra ciutadans que exercien pacíficament el seu dret a vot”. Així mateix, critica la falta de referències a “la privació del dret a vot de molts ciutadans i de les mobilitzacions del poble de Catalunya el mateix dia 3 d’octubre”.

La moció considera que el discurs del monarca espanyol es posa “mil·limètricament” al costat del govern del Partit Popular presidit per Mariano Rajoy, com ahir va lamentar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i critica que el monarca hagi manifestat que el Parlament i el govern de Catalunya estan al marge de la llei i de la Constitució espanyola.

Finalment, la moció es queixa “dels atacs del poder judicial contra el poble de Catalunya, que, segons el rei espanyol, estan plenament justificats”.

És una decisió molt semblant a la que va prendre aquesta setmana l'Ajuntament de Girona, que ha optat per trencar les relacions institucionals amb la Casa del Rei, la Subdelegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ho ha justificat per les càrregues policials "d'extrema violència cap a uns ciutadans que defensaven pacíficament el dret a vot i la llibertat d'expressió"; el fet que el delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, afirmés que els agents van actuar amb mesura i proporcionalitat, i també que Felip VI obviés "qualsevol referència als ferits" i renunciés "al paper de neutralitat política i ideològica per defensar propostes partidistes".

Reitera la moció aprovada l’abril del 2013

El 3 d’abril del 2013, el ple de la capital de la Conca de Barberà ja es va manifestar contrari a la monarquia i va demanar a l’aleshores príncep Felip de Borbó que no mantingués el títol de duc del municipi. Tot plegat es va aprovar en una moció presentada al ple municipal per a la retirada dels honors de la casa reial espanyola, que s’ha tornat a ratificar aquest dimecres.

stats