Obituari

Mor Daniel Osàcar, l'extresorer de Convergència que va reconèixer el 3%

Condemnat pel cas Palau, als 88 anys estava pendent de judici a l'Audiència Nacional

ARA
2 min
Daniel Osàcar, extresorer de CDC

BarcelonaL'extresorer de Convergència Daniel Osàcar va morir aquest dilluns als 88 anys, segons ha explicat a RAC1 el seu advocat, Xavier Melero. "Ha mort mentre estava imputat per l'Audiència Nacional des del 2014 pel cas 3% i tenia el patrimoni embargat", ha apuntat el lletrat, que ha afegit que Osàcar patia un càncer. "Era un bon amic meu i espero que descansi en pau", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tresorer de CDC entre els anys 2005 i 2010, Osàcar va ser condemnat el 2018 per l'Audiència de Barcelona a 4 anys i cinc mesos de presó per la trama de cobrament de comissions il·legals a través del Palau de la Música. Dos anys després, però, el Tribunal Suprem li va rebaixar la pena a 3 anys i mig –el va absoldre del delicte de tràfic d'influències– i finalment només va passar 75 dies tancat a Brians 2 abans d'accedir al tercer grau i passar a dormir en un pis tutelat.

Ell va ser l'únic càrrec convergent condemnat al cas Palau, però la seva rellevància a l'hora de reconèixer la corrupció a CDC arribaria més endavant, quan va decidir col·laborar amb l'Audiència Nacional en el cas del 3%. Va ser qui va assenyalar Germà Gordó com el màxim responsable de l'entramat corrupte a Convergència i qui, l'octubre del 2020, fins i tot va arribar a afirmar en seu judicial que l'expresident de la Generalitat Artur Mas havia d'estar al corrent del cobrament il·legal de comissions a la formació tenint en compte la jerarquia del partit i que Gordó era la seva mà dreta.

La col·laboració amb la Fiscalia li va permetre que el ministeri públic només sol·licités un any i mig de presó substituïble per treballs per a la comunitat quan va fer públics l'any 2022 els escrits d'acusació: a Gordó, en canvi, li demanen 19 anys de presó en un judici que encara no ha arribat.

stats