30/08/2016

Moragas, en el laberint de la seva operació Catalunya

3 min
El comissari Villarejo tapant-se la cara el dia que va anar a declarar als jutjats.

MadridLa guerra interna a la Policia i el ministeri de l’Interior ja va produir com un dels seus "danys col·laterals" la difusió dels enregistraments de les converses mantingudes l’octubre del 2014 entre el ministre Jorge Fernández Díaz i l’aleshores director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Era una prova de l’operació que va concebre el govern de Rajoy per criminalitzar dirigents independentistes com a via de destrucció política del sobiranisme en auge. En un d’aquests diàlegs, el ministre confia a De Alfonso que ha transmès a Rajoy el que estaven tramant. Ara, les declaracions d’Higini Cierco assenyalant amb el dit Martín de Blas han aconseguit una reacció: els policies intenten replicar que depenen dels polítics. En aquest cas, Jorge Moragas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del 2010, abans d’arribar el PP a la Moncloa, "s’ocupa" de recopilar informació sobre Catalunya Jorge Moragas, que posa en contacte la seva amiga –"companya de pupitre"– María Victòria Álvarez amb Alicia Sánchez Camacho. El cèlebre dinar a La Camarga de les dues el juliol del 2010 per intercanviar dades dóna el tret el sortida al que serà, amb l’arribada de Mariano Rajoy a la Moncloa, l’'operació Catalunya. A partir del gener del 2012, Moragas continua la seva missió, ja com a director del gabinet de Rajoy. És ell qui, coneixedor de la relació i ruptura de Vicky amb Jordi Pujol Ferrusola –el primogènit de l'expresident Jordi Pujol– s'informa de les visites de la llavors parella a Andorra.

A mesura que s’acosten les eleccions autonòmiques del 25 de novembre del 2012 a Catalunya, l’ansietat de Moragas augmenta. Necessita provocar danys en els partits sobiranistes. El que li ha explicat Vicky Álvarez sobre Pujol Ferrusola i els seus familiars li bull. I no deixarà passar l’oportunitat. Moragas actua en coordinació amb el ministeri de l’Interior i la Policia. Per una banda, s’elabora un dossier no oficial que recull informacions publicades a internet i xafarderies del financer convicte Javier de la Rosa; i en segon lloc, Moragas vol que la seva amiga hi faci alguna cosa.

Com a part de la coordinació entre Moragas i la Policia cal situar el viatge que van fer el 29 d’octubre del 2012 els comissaris José Luis Olivera, excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF) –en aquell moment director del Centre d’Intel·ligència contra el Crim Organitzat (CICO)–, i Marcelino Martín de Blas, cap d’Afers Interns de la Policia. Busquen una ordre d’entrada i escorcoll a la seu de CDC, a esquenes del jutge instructor del cas Palau, Josep Maria Pijuan. Tots dos expliquen als fiscals Emilio Sánchez Ulled i Fernando Bermejo certes informacions de les quals disposen. Els fiscals no ho “compren”. La mercaderia, entenen, és avariada. Se'n tornen a Madrid amb les mans buides. Però les eleccions autonòmiques s’acosten. Tant Moragas com la Policia decideixen passar a l’acció. Es filtra l’esborrany apòcrif a 'El Mundo' el 17 de novembre del 2012. I Moragas obté la col·laboració de Vicky Álvarez, a qui recorren també el comissari José Villarejo i altres agents policials.

Moragas vol que Álvarez faci soroll als mitjans de comunicació durant les setmanes prèvies a les eleccions. Però finalment Villarejo ho arregla tot perquè ella vagi a la seu de la Comissaria General d’Informació a Canillas, Madrid, per fer una declaració. L’atestat permet obrir diligències a l’Audiència Nacional. En tornar a Barcelona amb l’AVE, Vicky intercanvia uns missatges amb Moragas. Ell pregunta:- Però què has fet?

- El que em vas demanar. No em vas demanar que fes una declaració? Sóc a l’AVE tornant a Barcelona... he dinat a prop de Génova i per això et trucava, per explicar-t'ho. No era el que m'havies demanat?? La UDICO i declaració.

Moragas està content. Heus aquí la seva resposta:

- Uauuu! Et faré un monument al teu cos.

I afegeix:

-Però fora bromes, m’agradaria parlar amb tu en persona.

És el 2014. Moragas amplia la seva feina. Ara viatja a Andorra. I es guanya els Cierco, propietaris de la Banca Privada d’Andorra. Col·laboració a canvi de frenar una inspecció del Sepblac (la unitat d’intel·ligència financera espanyola). També hi participa –el Sepblac depèn del ministeri d’Economia– el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz. L’agent Moragas forma part, cadascú per la seva banda, del l’equip de Villarejo, Martín de Blas, Eugenio Pino. I Rajoy?

En les converses amb De Alfonso, Fernández Díaz li diu que informarà el president a primers d’octubre. I, a mitjans d’octubre, quan tornen a reunir-se a Madrid, Fernández Díaz li confia que el president ja ho sap.

stats