Els motius del PSC per reactivar la taula catalana

Hi veu un espai per moderar la posició del Govern

2 min
El líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, en un moment de la seva intervenció al debat de política general al Parlament.

Barcelona“Per què ha de convocar vostè un diàleg entre catalans, senyor president?” La pregunta, retòrica, la va llançar el líder del PSC, Salvador Illa, a Pere Aragonès durant el debat de política general al Parlament. El cap de l’oposició va aprofitar part del seu discurs per tornar a insistir en la reiterada demanda dels socialistes de reprendre la taula de diàleg de partits catalans. Aquest espai, engegat el 2018 a iniciativa del PSC, només s’ha arribat a reunir tres vegades, totes durant la presidència de Quim Torra. Han sigut suficients, però, per evidenciar el seu escàs recorregut. La CUP, Cs i el PP no hi han assistit mai i els acords han brillat per la seva absència. La pregunta que sorgeix, doncs, és una altra: per què el PSC insisteix tant en el diàleg entre catalans?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La versió oficial és que cal trobar un consens de tots els partits, més enllà de l’independentisme, abans de seure a parlar amb la Moncloa. I que això donaria una major força a la part catalana en la negociació per resoldre el conflicte polític, obviant -això sí- que el PSC també forma part de la banda espanyola. Tanmateix, fonts socialistes admeten que la taula també serviria per assenyalar que el desacord no és només entre Catalunya i l’Estat, sinó també entre catalans. Aquest relat, que recorda el de la “crisi de convivència” que abonaven els socialistes en les etapes del discurs més dur contra el Procés, quedaria demostrat per si mateix amb l’absència de les tres formacions (per ara) que es neguen a assistir a la taula, apunten les mateixes fonts. “I ja ens va bé que Cs i el PP demostrin a cada ocasió que el diàleg no els interessa gens”, afegeixen.

La visualització del desacord a Catalunya, amb tot, donaria arguments al PSOE per “allunyar el referèndum” i rebaixar les expectatives de la negociació, apunta un dirigent. “Permetria moderar el punt de partida de l’altra part”, resol una altra veu del partit. I probablement també seria útil per demorar els acords o, com a mínim, situar-los estratègicament lluny de contextos electorals.

No és una condició a Madrid

Sigui com sigui, en aquests moments el PSC només compta a Catalunya amb el suport dels comuns per reclamar la taula de partits. Els socialistes ja han perdut en aquesta legislatura dues votacions al Parlament -en ple i en comissió- en defensa de l’espai de diàleg, i la negativa d’Aragonès continua vigent. Fonts de Presidència insisteixen que “ara mateix no es preveu” un canvi de posició, i reiteren que el debat entre partits ja té lloc a la cambra catalana.

Illa, per contra, diu públicament que està convençut que el president acabarà cedint. Al ple li recordava que la taula catalana era un dels compromisos d’ERC en l’acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. I malgrat que l’inici del diàleg entre governs no s’ha condicionat al diàleg a Catalunya, fonts de l’executiu espanyol admeten que facilitaria la negociació. “Si a ERC volen consolidar la idea que són útils per dialogar amb Madrid i arribar a acords, no els interessarà quedar com els intransigents”, augura un càrrec socialista.

stats