10/05/2022

Un moviment que no satisfà ningú i deixa Robles tocada

2 min
La ministra de defensa Margarita Robles avui en roda de premsa després del consell de ministres.

MadridMargarita Robles no ha parlat aquest dimarts per als ciutadans, ni tan sols per als seus companys de gabinet o els periodistes presents a la sala de premsa de la Moncloa. Tot el seu discurs estava dirigit al CNI, als 3.000 funcionaris que hi treballen i que consideren que han estat traïts amb la destitució d’una dels seus, Paz Esteban. Tota l’operació del relleu estava dissenyada per minimitzar danys interns. Un cop Robles va cedir i va acceptar que calia tallar el cap d’Esteban per salvar la legislatura, la ministra va posar les seves condicions: ella pilotaria el relleu, no es parlaria de "destitució", posaria una persona de la seva confiança i, sobretot, en cap cas admetria cap responsabilitat en l’escàndol de l’espionatge als independentistes catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però tot i els seus esforços per fer veure que allò no era una "destitució" sinó una "substitució", la seva argumentació no va convèncer ningú: ni els socis ni, per descomptat, l’oposició. Tota la no explicació sobre el canvi al capdavant del CNI va anar acompanyada de múltiples referències elogioses als serveis secrets ("que es deixen la vida en països llunyans perquè tothom pugui viure en llibertat") i d'un discurs de caràcter nacionalista més propi de la dreta que d’un govern que depèn de grups independentistes. "Jo sempre dic que hem d’estar orgullosos d’Espanya i dels espanyols", "A mi em provoca un gran orgull i satisfacció personal treballar per Espanya", etc., etc.

La dreta abandona Robles

Però aquest exercici va ser en va. El PP i Vox han deixat de considerar Robles com l’única membre de l’executiu defensable i ja consideren, igual que els socis de Sánchez, que la seva posició és "insostenible" i que l’únic digne que pot fer en aquesta situació és dimitir. El seu idil·li amb la premsa conservadora arriba a la seva fi i el temps li juga en contra.

La conclusió és que el moviment de Sánchez pot no ser suficient per solucionar la crisi amb els socis i alhora tenir un cost molt elevat en termes d’opinió pública. Per començar, la ministra que li cobreix el flanc més dretà i jacobí, i també la relació amb el deep state, queda tocada, sobretot internament. Al CNI no li agrada gens aparèixer a les notícies. Però ser moneda de canvi política encara menys. I això és el que denotava el rostre nerviós i tens de Robles a la roda de premsa.

stats