Política 03/11/2017

Una multitud omple les places per reclamar la llibertat dels presos polítics

A la plaça Sant Jaume de Barcelona s'hi han reunit unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana

Acn / Ara
4 min
La protesta de la plaça Sant Jaume per reclamar la llibertat dels presos polítics: els Jordis i els consellers

BarcelonaLes places de les ciutats i pobles de Catalunya s'han tornat a omplir avui en una nova protesta multitudinària per reclamar la llibertat dels presos polítics, els Jordis i els vuit membres del govern Puigdemont, que continuen empresonats preventivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Barcelona, unes 8.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– han omplert la plaça de Sant Jaume i els carrerons que hi desemboquen. "Llibertat, presos polítics" ha sigut una de les proclames que més ha ressonat; el mateix lema de la pancarta que han desplegat el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu accidental d’Òmnium, Marcel Mauri, acompanyats per representants de diverses formacions polítiques. En la pancarta hi havia dibuixats els rostres dels deu empresonats.

Una plaça de Sant Jaume atapeïda de gent, on pràcticament era impossible accedir i moure-s'hi en un inici, ha clamat incansablement per la llibertat dels presos polítics. Els càntics eren unànimes. "Puigdemont, el nostre president", repetien una vegada rere l'altra els milers de manifestants. Després, saltaven tot cantant "Los catalanes hacen cosas", "I-inde-independència" o "Som República". I han entonat en més d'una ocasió "Els segadors" i "L'estaca", que han aplaudit i celebrat amb crits de "Catalunya lliure".

Maria Amèlia Casas, de 85 anys, no ha fallat a cap concentració ni manifestació perquè diu que no treu res de quedar-se a casa i vol estar al costat dels catalans. En un racó de la plaça a tocar de l'edifici de la Generalitat, ella sosté il·lusionada la seva petita estelada on ha escrit "Llibertat, presos polítics" i s'uneix a tots els lemes i càntics que es criden a Sant Jaume. "Soc aquí per lluitar per la llibertat. Jo no l'he vista. Ara comencem a creure en el miracle de la resurrecció de Franco, perquè això és una dictadura", comenta. "No pot ser que Europa no ens ajudi, ni que sigui en la qüestió judicial", lamenta com tanta altra gent a la plaça que crida: "Aquesta Europa és una vergonya" i "Això no és justícia, és dictadura".

La protesta ha sigut convocada per Crida per la Democràcia, que havia demanat protestar davant els ajuntaments aquest divendres a les 19.00 h i, com ahir, també a la resta del territori s'han reproduït les concentracions:

Girona

Milers de persones han tornat a omplir la plaça del Vi de Girona. Camil Ros, que havia compartit files amb Dolors Bassa a la UGT, ha comparat la consellera, que està empresonada, amb la tramuntana. "Ella és com el vent del nord, que per allà on passa treu la boira i el mal temps, i porta el sol i coses bones. No pot ser gent bona estigui a la presò per defensar seves idees polítiques", ha denunciat, entre crits de "llibertat".

Tarragona

La manifestació a Tarragona, amb Carod Rovira llegint el manifest.

Per segon dia consecutiu, més de 4.000 persones s'han concentrat davant l’Ajuntament de Tarragona, a la Plaça de la Font. L'exvicepresident del govern Josep-Lluís Carod-Rovira, un dels encarregats de llegir el manifest, ha fet una crida a no defallir i a tenir el cap fred per derrotar el feixisme. Durant la protesta s'han sentit crits a favor de la vaga general, així com també els habituals demanant la dimissió de l’alcalde Ballesteros.

Lleida

La plaça de la Paeria, plena de gom a gom.

Unes 2.000 persones han tornat a omplir aquest divendres al vespre, com ja van fer aquest dijous, la plaça Paeria de Lleida per reclamar la posada en llibertat dels vuit consellers destituïts que segueixen empresonats; Junqueras, Turull, Rull, Bassa, Romeva, Forn, Mundó i Borràs. Els assistents han començat la manifestació amb deu minuts sense parar de crits de "llibertat". Després han seguit amb altres consignes com ara "Lluitarem fins al final", "Visca Catalunya lliure" o "Vaga general". La concentració ha finalitzat amb el cant dels Segadors.

Cerdanyola del Vallès

Concentració per demanar l’alliberament de Sànchez i Cuixart, a Cerdanyola del Vallès.

A Cerdanyola del Vallès la plaça de l'Ajuntament s'ha omplert de gom a gom des de les 19h i durant quasi una hora per reclamar la llibertat dels presos polítics. En aquesta població del Vallès Occidental hi han fet parlaments totes les forces sobiranistes del consistori i les seccions locals d'Òmniu, de l'ANC i el CDR del poble. S'ha cantat Què volen aquesta gent, L'Estaca i l'himne dels Segadors amb molta gent en rotllana agafada pels braços.

Vilanova i la Geltrú

Els concentrats a Vilanova i la Geltrú exhibien cartells reclamant "democràcia".

Prop d'un miler de persones han omplert la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú per exigir l'alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i dels vuit consellers destituïts.

Palma

La plaça de la Cort, a Palma

La plaça de Cort, a Palma, s'ha omplert de gent a la manifestació convocada aquesta tarda en suport al poble català, on s'ha fet un minut de silenci amb les mans alçades per demanar l'alliberament dels presos polítics.

stats