Política 09/10/2014

L'Audiència de Barcelona absol els autors del mural independentista de Cardedeu

El Tribunal revoca la sentència del 17 d'abril del 2014, que condemnava els vuit autors a pagar 7.640 euros

Acn
2 min
El mural independentista de Cardedeu / ACN

CardedeuL'Audiència Provincial de Barcelona ha absolt les vuit persones que havien estat condemnades a pagar 7.640 euros a ADIF per haver pintat el mural independentista de l'entrada de Cardedeu (Vallès Oriental), segons la sentència a la qual ha tingut accés l'ACN. Els vuit autors havien estat condemnats a pagar aquesta quantitat de forma conjunta i a quatre dies de localització permanent per una falta de deslluïment de béns immobles. El magistrat, però, revoca la sentència del 17 d'abril perquè els encausats "van actuar sense saber que el mur era propietat d'ADIF" i perquè "havien comunicat prèviament a l'alcaldessa" la intenció de pintar de nou el mural.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat posa de manifest que l'anterior sentència ja acceptava que "els denunciats desconeixien que la propietat del mur corresponia a ADIF" i que van actuar "en tot moment amb la creença que la titularitat era de l'Ajuntament de Cardedeu i que l'alcaldessa havia autoritzat l'acte i les pintades que es van portar a terme".

La nova sentència explica en els fonaments jurídics que els denunciats "havien comunicat prèviament a l'alcaldessa (Calamanda Vila, de CiU) la intenció de portar a terme una concentració i a efectuar sobre el mur unes pintades similars a les que ja existien". Segons el magistrat, els autors van manifestar que "l'alcaldessa no només va autoritzar l'acte sinó que els va animar a pintar una bandera ben maca".

El Tribunal retreu a l'alcaldessa no haver assistit com a testimoni per poder ratificar l'autorització, però considera que la presencia policial durant la creació del mural "sense requerir la fi de l'acció, i ni tant sols advertir que podrien estar cometent un il·lícit penal, ve a corroborar que els autors actuaven amb la creença que l'acció estava autoritzada per qui consideraven titular del mural".

El cas neix de la denúncia interposada pel PP de Cardedeu a la comissaria dels Mossos de Granollers després que el 8 de setembre del 2013 unes 300 persones van tornar a pintar el mural independentista. La Policia Local va ser qui va identificar les nou persones acusades.

La fi del pacte CiU-PP

La denúncia va ser presentada pel regidor Jaume Gelada, que en aquell moment formava part de l'equip de govern perquè encara no s'havia trencat el pacte de govern entre CiU i PP. De fet, aquesta denúncia va ser el detonant perquè l'alcaldessa Calamanda Vila trenqués l'acord amb els dos regidors populars.

L'Ajuntament va fer esborrar l'històric mural independentista de l'entrada del municipi el 15 d'agost del 2013, el dia d'inici de la Festa Major. L'acció va generar un gran rebombori al poble. L'alcaldessa va ser xiulada durant el pregó i van aparèixer diverses pintades demanant-li la dimissió.

La mateixa Calamanda va explicar a l'ACN que va ser "del tot inoportú" tapar el mural aquell dia. Ella mateixa va admetre que no tenia coneixement dels fets i que el responsable havia estat el regidor del Partit Popular Roman Dalmau, que s'encarregava de l'àrea de Manteniment d'Edificis. Vila va demanar llavors a Dalmau que "s'agafés uns dies de descans" perquè "les coses s'han de parlar en fred". Val a dir que l'Ajuntament tenia un projecte per arrenjar el mural i posar-hi unes lletres de "Benvinguts a Cardedeu".

Sigui com sigui, gent pròxima a l'independentisme es va reunir el diumenge 8 de setembre del 2013 a l'entrada de Cardedeu i va tornar a pintar el mural, que ja no s'ha tornat a esborrar, tot i que ha patit diversos atacs per part de grups espanyolistes.

stats