28/05/2016

Primer ‘no’ de la CUP al pressupost

3 min
La CUP va decidir “deslliurar-se” del pacte amb Junts pel Sí a l’assemblea de diumenge passat a Esparreguera.

BarcelonaLa CUP havia de detallar aquesta setmana què suposava la voluntat de “deslliurar-se” del pacte d’estabilitat amb Junts pel Sí, la proposta que va sorgir de l’assemblea dels anticapitalistes del cap de setmana passat. El consell polític i el grup d’acció parlamentària del partit ho ha concretat en forma d’esmena a la totalitat als pressupostos, un primer no que allunya l’aprovació dels comptes. Si els cupaires no la retiren, el 8 de juny el Parlament tornarà el projecte al Govern amb els vots de tota l’oposició. L’executiu podria rescriure’ls o acabar l’any amb una pròrroga pressupostària. La segona opció incorpora la cotilla d’haver de mantenir el nivell de despesa del 2015 i el dubte de si el trencament de l’estabilitat obliga a convocar unes noves eleccions. “Si diuen que no, el projecte sobiranista quedarà molt tocat perquè és evident que el Govern no tindrà possibilitats per tirar endavant”, diu l’expresident Artur Mas en una entrevista que publica aquest diumenge El Periódico.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espera veure quin marge ofereix la CUP per negociar. Per ara, l’executiu veu difícil l’entesa: s’esperaven l’esmena, però no un llistó tan alt. Els cupaires exigeixen desobeir el topall de dèficit; incloure els impostos anul·lats pel Constitucional i establir els mecanismes per recaptar-los; modificacions fiscals, i revertir privatitzacions i retallades. “Demanem a JxSí que faci una altra proposta que contingui part de les nostres iniciatives”, va exigir la diputada Eulàlia Reguant, que va subratllar que el seu objectiu no és “carregar-se” la legislatura.

Els dirigents de JxSí sostenen que el to de les negociacions els permetrà veure si el nivell d’exigència és una estratègia per negociar o una via per fer impossible l’entesa. Els cupaires definiran els pròxims dies com concreten les seves propostes, i creuen que és el govern qui ha de fer ara els passos per a l’entesa. Tot i que l’executiu insisteix que s’ha anat negociant amb la CUP abans de presentar els comptes, els anticapitalistes asseguren que no hi ha hagut resposta a les seves demandes. “Podem seguir parlant i negociant però calen canvis profunds”, va insistir Reguant. Sense canvis de fons, i amb un mandat de l’assemblea per desentendre’s de l’estabilitat, els cupaires no cediran.

Fonts del departament d’Economia remarquen que els pressupostos són “tècnicament impecables” perquè compleixen amb les exigències d’Hisenda i amb el pla de xoc. Ara bé, això fa, admeten, que també hi hagi poc marge per modificar-los. Una altra cosa és la llei d’acompanyament, el calaix de sastre on s’inclouen tots els canvis normatius derivats dels pressupostos, en què hi ha espai per a les demandes de la CUP que avali el Govern.

Posicionaments allunyats

Els posicionaments inicials són molt llunyans. Hi ha temes plantejats per la CUP sobre els quals no hi ha ni consens dins de Junts pel Sí, com la modificació de l’IRPF: la CUP exigeix apujar-lo a les rendes altes, una opció prevista per ERC que xoca amb el que accepta CDC. L’eliminació de la gestió privada en centres sanitaris i educatius públics que exigeix la CUP també pot provocar divergències en el sí de la coalició i el Govern.

De totes les demandes de la CUP, les que el Govern veu més difícils d’implementar són totes aquelles que impliquen la desobediència: impagar el deute i incloure com a ingressos els impostos anul·lats pel TC. Això faria, sostenen fonts de l’executiu, que els comptes fossin irreals. La CUP, però, no està disposada a cedir i creu que són mesures “netament rupturistes”. Els anticapitalistes creuen que, obviant la desobediència, JxSí no fa els passos necessaris cap a la independència. Incloure aquestes partides aboca els comptes al TC, amb una previsible suspensió que, segons la CUP, serviria per evidenciar que l’Estat frena la possibilitat d’incrementar les partides socials i fer servir els comptes com a “arma política”

La coalició posarà l’accent en el pla de xoc social i les partides per a estructures d’estat per aconseguir que els cupaires retirin l’esmena. La negociació és curta, fins al dia 8 de juny, i si la CUP fa el gest i rectifica començarà el període de tramitació i unes setmanes llargues de negociacions fins a finals de juliol, quan el Govern vol tenir a punt els comptes. Passi el que passi, la CUP ja ha evidenciat que el pacte d’estabilitat, per a ells, és paper mullat.

stats