Política 03/07/2014

El comptable de l'Instituto Nóos confessa els delictes comesos a l'empara d'Urdangarin

Marco Antonio Tejeiro ho ha reconegut davant la Fiscalia Anticorrupció

Efe / Ara
2 min
ABANDONAT PER TOTHOM Iñaki Urdangarin va poder comprovar ahir com la casa reial ha decidit deixar-lo caure per netejar la seva imatge i evitar la imputació de la infanta Cristina. El testimoni de Carlos García Revenga el deixa ara en una situació molt difícil.

PalmaEl comptable de l'Instituto Nóos, Marco Antonio Tejeiro, ha confessat a la Fiscalia Anticorrupció els delictes que se li imputen i ha reconegut que Iñaki Urdangarin i Diego Torres (el seu cunyat) van utilitzar aquesta entitat i una xarxa d'empreses creada expressament per cometre diversos delictes de corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tejeiro ha arribat a un acord amb el fiscal Pedro Horrach en què admet que, per ordre d'Urdangarin i Torres, va facturar serveis a costos molt superiors als reals, va desviar fons a través de l'entramat empresarial dels socis per ocultar-los al fisc i va fer contractes ficticis. A través de la trama Nóos el fiscal calcula que es van desviar uns quatre milions d'euros dels governs balear i valencià.

Horrach ha anat aquest migdia al despatx del jutge instructor del cas, José Castro, per informar-lo de la confessió de Tejeiro, en la que ha estat la primera trobada entre tots dos després del seu enfrontament públic per la imputació de la infanta Cristina. Tots dos han coincidit que la reunió, que ha durat uns 15 minuts, ha estat "cordial".

En un escrit de vuit pàgines dirigit a la Fiscalia Anticorrupció de les Balears, Marco Antonio Tejeiro expressa la seva voluntat de contribuir a l'"aclariment dels fets objecte d'investigació" i cita una vintena de pràctiques delictives de les quals va tenir coneixement.

Explica que Torres, marit de la seva germana Ana María Tejeiro, i Urdangarin van organitzar un entramat de societats "que operaven al mercat com si fossin una". Entre aquestes empreses es troba la societat comuna dels ducs de Palma, Aizoon, tot i que Tejeiro no fa cap al·lusió a la infanta en el seu document, no l'anomena ni una sola vegada encara que era copropietària de l'empresa.

Aquesta xarxa d'empreses, que Tejeiro denomina Grup Nóos, estava sota l'"absolut control i poder de decisió" del duc de Palma i el seu exsoci, que la van utilitzar per lucrar-se amb diners públics obtinguts de les administracions balear i valenciana, segons la seva confessió.

stats