Optimisme als partits per un acord imminent sobre el català

ERC, JxCat, el PSC i els comuns negocien al límit un text legal per registrar-lo aquest dimarts al Parlament

3 min
Jordi Puigneró (Junts), Pere Aragonès (ERC) i Salvador Illa (PSC) conversant en un ple recent.

Barcelona"Estem molt a prop d'arribar a aquest acord". Així s'expressaven aquest dilluns els portaveus d'ERC i els comuns, Marta Vilalta i Joan Mena, després de setmanes de converses i intercanvi de documents per arribar a un pacte sobre el català que també reuneixi Junts i el PSC. A falta d'una setmana perquè expiri el termini que va donar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per aplicar el 25% del castellà a totes les aules de Catalunya (31 de maig), els partits treballen a contrarellotge i, segons diverses fonts, el pacte al Parlament podria arribar en les pròximes hores. La proposició de llei a la cambra, que comptaria amb el suport dels quatre grups i explicitaria que l'ús de les llengües oficials s'ha de decidir d'acord amb criteris pedagògics i no per percentatges, es complementaria amb el decret llei del Govern que –tal com va avançar l'ARA– rebutjaria explícitament les quotes lingüístiques a l'escola. El serrells del primer text, que es tramitaria per la via d'urgència, encara s'estan acabant de parlar i, de moment, aquest dilluns ja no s'ha entrat cap nova proposta al registre del Parlament, que tancava a les 18 hores. Un fet que fa augurar una negociació al límit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els diferents posicionaments polítics, essencialment entre Junts i el PSC, fan difícil arribar a un pacte que els acontenti a tots dos. És per això que hi podria haver majories diferents en funció de la iniciativa: els socialistes podrien donar llum verda a la proposició de llei però mantenir-se fora del pacte per impulsar el decret del Govern, que també hauria de ser convalidat a la cambra catalana. La qüestió clau és com queda reflectit el rebuig als percentatges en l'ensenyament. En el decret llei es diu de manera taxativa, de manera que entra en col·lisió amb la resolució judicial i el PSC no hi donarà suport. En la proposició de llei, per contra, s'estaria buscant una fórmula que fugís dels percentatges però que no confrontés directament el contingut de la sentència –tal com va explicar l'ARA divendres–. Una manera de mantenir Junts –que reclama el rebuig a les quotes– i el PSC alhora en el consens.

Aquest dilluns tots els partits hi han dit la seva després de les converses que han mantingut el cap de setmana. Vilalta (ERC) s'ha confessat "optimista" pel que fa a les converses i ha valorat la "generositat" de totes les parts per reconstruir el consens, que va saltar pels aires el 24 de març quan Junts es va desmarcar de la proposta per modificar la llei de política lingüística que introduïa el castellà com a llengua vehicular. Un diagnòstic semblant al que Joan Mena ha fet en nom dels comuns, que han demanat un "últim impuls" per acabar de tancar el pacte. Als extrems de la negociació, per contra, Josep Rius (Junts) continuava insistint en la necessitat que el rebuig a les quotes es plasmi en totes les iniciatives legislatives, mentre que Lluïsa Moret (PSC) es remetia a l'acord subscrit el 24 de març per reformar la llei de política lingüística. Els dos partits, però, han renunciat a trencar la baralla. Moret, per exemple, ha admès que estan oberts a acceptar "matisos" de l'entesa inicial sempre que se'n mantinguin els "elements substancials", i ha condicionat així el seu suport al pacte al fet que el castellà també es fixi com a llengua d'aprenentatge a l'escola.

Els partits també han mantingut contacte directe amb les entitats pro llengua i la CUP, que de moment no avala cap de les iniciatives. Aquest dilluns a la tarda representants d'Esquerra, Junts i els comuns s'han reunit amb l'entitat Som Escola, una plataforma que reuneix entitats de la comunitat educativa, per traslladar-los el paquet de mesures que estan acabant de tancar. En tot cas, en declaracions a TV3, la diputada Eulàlia Reguant ha carregat contra les mesures considerant que van "en la línia oposada a la defensa de la immersió".

Calendari

Si s'arriba a un pacte, quins passos se seguirien? Si hi ha acord aquest dilluns, la proposició de llei s'entraria a registre del Parlament aquest dimarts a primera hora i així s'iniciaria la tramitació d'urgència a la cambra catalana per poder-la aprovar abans del 31 de maig. La idea seria aprovar-la al llarg d'aquest ple, com a molt dijous o divendres per lectura única –és a dir, en un sol debat– amb el suport d'ERC, Junts, el PSC i els comuns. D'altra banda, el Govern aprovaria el decret llei un cop es tingués tancat el text legal del Parlament, de manera que podria aprovar-se en el consell executiu d'aquest dimarts o en un d'extraordinari aquesta setmana.

Tanmateix, hi podria haver entrebancs en el calendari que dibuixen aquestes formacions polítiques si dos grups parlamentaris decideixen demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. Això n'endarreriria l'aprovació: l'ens té una setmana per pronunciar-se en tràmit d'urgència. Aquest moviment el podrien fer Cs i Vox, ja que l'última vegada que ho va intentar el PP la mesa del Parlament ho va rebutjar per no ser un grup parlamentari (té tres diputats). L'extrema dreta, en tot cas, fins ara no ha optat mai per sol·licitar el parer del Consell de Garanties.

stats