Política 24/07/2018

Oriol Pujol admet davant la jutge el cobrament de comissions i accepta dos anys i mig de presó pel cas ITV

Les parts ratifiquen el pacte de conformitat i el judici queda vist per a sentència

Marc Toro / Europa Press
3 min
Carina Mejías denuncia Oriol Pujol per un missatge “amenaçador”

BarcelonaL'ex secretari general de CDC Oriol Pujol ha admès aquest dimarts davant la jutge a l'Audiència de Barcelona que va cobrar comissions d'empresaris a canvi d'afavorir-los amb la seva influència. Tant ell com la resta d'acusats han ratificat el pacte de conformitat amb la fiscalia en una sessió breu en què el judici ha quedat vist per a sentència. Pujol ha reconegut a la jutge els delictes de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental, i ha acceptat el compliment d'una pena de dos anys i mig de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que ha passat només deu minuts a la banqueta dels acusats a la sala 1 del jurat de l'Audiència de Barcelona, ha acceptat: per tràfic d'influències, cinc mesos de presó, una multa 55.000 euros i inhabilitació per exercir de càrrec públic a la administració local, provincial, autonòmica i estatal per dos anys; vuit mesos de presó per un delicte continuat de suborn i suspensió d'ocupació i càrrec públic per un any, i per un delicte continuat de falsedat en document mercantil la pena d'un any i cinc mesos de presó i 21.000 euros de multa.

La Fiscalia Anticorrupció demanava inicialment cinc anys i dos mesos de presó per al també exdiputat i 310.000 euros de multa. En declaracions als mitjans a la sortida de la vista, Pujol s'ha limitat ha explicar que les declaracions només les faria a fer el seu advocat, Xavier Melero, que ha assegurat que el seu client està "alleujat que tot acabi i desolat per com acaba", després de ser imputat quan era diputat al març de 2013. Un cop la sentència sigui ferma, Melero ja avança que demanarà que el seu client no entri a la presó perquè, separadament, en cap dels tres delictes que ha admès la pena supera els dos anys de presó. Una circumstància davant la qual l'última reforma del Codi Penal fa possible la suspensió de la pena.

El pacte amb el ministeri públic, que no s'ha llegit oralment a la sala, també permet que la dona de Pujol, Anna Vidal, eludeixi la presó a canvi d'una multa. Vidal ha acceptat una pena de 15 mesos de presó per un delicte continuat de suborn i un altre de falsedat substituïbles per una pena de multa de 69.750 euros, a més d'una multa de 13.500 euros, de manera que en total ha de pagar 83.250 euros, quantitats que segons Melero ja han estat abonades tant en el seu cas com en de Pujol. A l'acord també s'hi han sumat l'ex número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i els empresaris Sergi Pastor, Sergi Alsina i Ricard Puignou.

Els fets acceptats

Segons els fets acceptats pels acusats que recull el pacte amb la fiscalia, el 2011 el llavors secretari general de la Conselleria d'Indústria Enric Colet va nomenar a Josep Tous com a encarregat de solucionar els litigis judicials suscitats per les concessions de nous lots d'ITV a Catalunya, per un "suggeriment actiu" de Pujol, que va usar per a això la seva doble condició de president del Grup Parlamentari de CiU i de secretari general del partit.

L'interès de designar Tous en aquest càrrec per part de Pujol partia del fet que l'hi havia demanat el seu amic íntim Sergi Alsina perquè "afavorís els interessos privats" de Ricard Puignou en les negociacions per dissenyar el nou pla territorial de les ITV que volia impulsar el Govern. Puignou, per beneficiar-nou concurs d'estacions, va pagar una retribució mensual a Sergi Alsina a canvi de les seves influències polítiques causa de la seva amistat amb Pujol, i al seu torn, Alsina pagava mensualment a Josep Tous.

Així mateix, segons el pla "ordit i preveient l'augment d'estacions a adjudicar", els acusats Sergi Alsina i Sergi Pastor, liderats per Oriol Pujol, van crear la societat Upprime, encara que els seus plans es van truncar i no es van consumar en saber a través dels mitjans que estaven sent investigats. En paral·lel, entre l'any 2010 i 2012, Sergi Alsina, a través de les consultores Alta Partners i Bersenat, va fer d'intermediador en diverses deslocalitzacions com la de Sharp a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i Yamaha, i la instal·lació de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), uns processos en els quals va intervenir Pujol facilitant contactes d'alts càrrecs i beneficiant els interessos de les empreses representades per l'empresari.

Per a "gratificar la tasca realitzada per l'acusat Oriol Pujol", Alsina va contractar aparentment els serveis de la seva esposa Anna Vidal en concepte d'assessoria, que era fictícia, a canvi de retribucions econòmiques.

stats