Política 22/03/2019

Oriol Pujol només haurà d'anar a dormir a la presó a partir de dijous vinent

L'exdiputat fa dos mesos que compleix la condemna de dos anys i mig acceptada pel cas ITV

Montse Riart
2 min
Oriol Pujol entrant aquest matí a l'Audiència de Barcelona per la vista pel seu ingrés a presó

BarcelonaAquest serà l'últim cap de setmana que Oriol Pujol passarà entre reixes pel cas ITV. Després de dos mesos ingressat a la presó de Brians 2, fonts de la secretaria de Mesures Penals confirmen que l'organisme ha ratificat la decisió que l'exdiputat pugui estar en règim de tercer grau, que permet anar a dormir únicament a la presó entre setmana i passar els caps de setmana amb la família.

Segons aquestes mateixes fonts, el canvi es materialitzarà aquest dijous, quan Pujol deixarà la presó de Brians 2 i ingressarà en un centre penitenciari de règim obert. Tenint en compte que té la residència a Barcelona, podria tractar-se del centre obert de Brians 1 o els centres oberts que hi ha a la ciutat: el de Trinitat o la secció oberta de Wad Ras.

Pujol va ingressar al centre penitenciari de Brians 2 el 19 de gener, després d'acceptar una condemna de dos anys i tres mesos de presó reconeixent que va cobrar comissions d'empresaris a canvi d'afavorir-los amb la seva influència en les concessions d'estacions d'inspecció tècnica de vehicles (ITV), en un pacte de conformitat amb la fiscalia que van acceptar la resta d'acusacions.

Fonts dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat recorden que un de cada tres condemnats a Catalunya comença el compliment de la pena directament en règim de tercer grau. A Catalunya, de les 8.484 persones que compleixen una pena de presó, 1.640 (un 26%) tenen aquesta classificació, que permet passar únicament vuit hores al dia en un centre de règim obert i treballar la resta del dia o fer activitats de tractament per a la seva reinserció.

La secretaria de Mesures Penals ha validat la decisió que ja va prendre fa uns dies la junta de tractament de la presó de Brians, però l'acord encara no és definitiu. La Fiscalia pot presentar un recurs davant del jutge de vigilància penitenciària, que demanaria informes a la presó i després prendria una resolució mantenint o revocant el tercer grau concedit.

stats