Política 05/02/2015

Ortega descarta aprovar per separat una junta electoral catalana davant el veto del PSC

La vicepresidenta aposta per acordar una llei electoral "completa", que inclogui també el sistema de repartiment d'escons

Ara
2 min

BarcelonaO s'aprova a corre-cuita una llei electoral "completa" o les eleccions del 27 de setembre no podran comptar amb una autoritat electoral pròpia. Tot i que l'aprovació 'express' d'una administració electoral catalana, separada de la llei electoral, va ser un dels compromisos pactats per Artur Mas i Oriol Junqueras com a iniciatives a impulsar abans de les eleccions del 27 de setembre, la proposta s'ha revelat impossible. Davant les dificultats de sempre per acordar una llei electoral catalana (que requereix l'aval de dos terços del Parlament), per les diferències de criteri pel que fa al sistema de repartiment d'escons, Mas i Junqueras s'havien plantejat aprovar separadament una part d'aquesta llei, la que feia referència a una sindicatura electoral catalana. Però també aquesta llei requeriria una majoria de dos terços. I la negativa del PSC a donar-hi el seu vistiplau ho impedeix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest veto del PSC, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha descartat aquest dijous al Parlament que la ponència de la llei electoral que es va reobrir divendres passat treballi únicament per aprovar l'estructura d'una administració que controli i organitzi els comicis. "Cal ser pragmàtics però també ambiciosos. I no podem aprovar només una llei d'administració electoral, és massa conservador", ha dit. Segons Ortega, "no podem oblidar l'objectiu final de comptar amb una llei electoral completa", ha sentenciat, en resposta a una interpel·lació de Ciutadans. Ortega, a més, ha encoratjat els partits a "buscar i trobar el consens" que faci possible aquesta llei, perquè és "una de les principals estructures d'estat" que li calen a Catalunya.

Ortega ha demanat "treballar" per una llei electoral "on les persones se sentin representades, que representi la pluralitat del país, que representi tant les persones com els territoris, i també amb l'elecció territorial directa". Aquestes paraules encaixen amb el que dijous passat Ortega va reclamar per a la llei electoral, apostant perquè la meitat dels diputats fossin escollits per circumscripcions electorals territorials petites, i l'altra meitat per llistes de partits.

La vicepresidenta ha respost a una interpel·lació del diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa, que ha aprofitat per retreure al Govern que hagi estat "enganyant" als catalans intentant fer passar per una consulta el 9-N "quan no ho era". En aquest sentit, ha acusat a l'executiu de voler "controlar l'òrgan de control electoral" per poder "seguir enganyant" als catalans.

stats