Política 27/05/2015

Pablo Iglesias proposa obrir Podem per a les generals després dels èxits de Colau i Carmena

Atribueix l'èxit electoral de Podem a la recuperació del discurs de la defensa de les classes populars i de la corrupció

Europa Press
3 min
Pablo Iglesias i Ada Colau, durant un míting a Barcelona /ARA

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, considera que la formació ha de "prendre nota" de les "lliçons" que han deixat les eleccions municipals i autonòmiques. Es refereix a la "importància" dels "lideratges i els estils" que van més enllà "d'una identitat de partit", en referència als èxits dels projectes de confluència liderats per Ada Colau i Manuela Carmena. Per això, demana que Podem no es converteixi "en un partit més" sinó en un "instrument obert a la participació i el protagonisme d'aquells que apostin pel canvi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho posa de manifest en un escrit que dirigeix als seus simpatitzants des del principal fòrum de debat de la formació, 'Plaça Podem', titulat 'Ha arribat la primavera: reflexions després d'una jornada històrica', en què fa balanç dels comicis i analitza la posició de la qual parteix Podem de cara a les pròximes eleccions generals.

"Hem de prendre nota de la importància dels lideratges i els estils que serveixen per anar més enllà d'una identitat de partit", assegura en el text, en clara al·lusió a l'exmagistrada Manuela Carmena i l'activista antidesnonaments Ada Colau, caps de llistes de les candidatures d'unitat popular Ahora Madrid i Barcelona en comú, que van guanyar les municipals.

"Podem no pot ser un partit més"

Així, després de la reeixida experiència d'aquest tipus de candidatures, en què Podem ha participat, i sense les seves pròpies sigles, Iglesias demana "prendre nota", i avisa: "Podem no pot ser en les generals un partit més sinó un instrument obert a la participació i al protagonisme de tots aquells que apostin pel canvi ".

Iglesias també demana "prendre nota" d'altres lliçons que ha deixat la campanya electoral, com per exemple, la importància estratègica que té per Podem "recuperar" el seu paper com a representant de les "classes populars", en lloc de centrar-se en la disputa "per la novetat o la regeneració", ja que en el primer cas, Ciutadans "no pot competir".

"Després d'estar a la defensiva durant diverses setmanes, la recuperació del nostre discurs de formació que representa a les classes populars i la defensa dels drets socials, posant en valor als moviments socials, s'ha demostrat com el terreny favorable enfront de la disputa per la novetat o la regeneració. Aquí Ciutadans no pot competir amb nosaltres", afirma.

També demana situar al centre del seu discurs "la denúncia de la corrupció com a model econòmic i polític de les elits que encarna el PP", ja que això ajuda a "dicotomitzar" l'escenari electoral i situar l'elecció "entre continuïtat i canvi en els termes "en què, segons defensa, els interessa. "Aquí és el PSOE el que no pot competir amb nosaltres", afegeix.

"Aquests dos elements (defensa de les classes populars i denúncia de la corrupció com a elements inseparables) són els que ens han permès ser l'única força política estatal que ha desafiat el bipartidisme a molts municipis del nostre país i que ha quedat molt a prop de la segona posició en comunitats com Aragó (a poc més de 6000 vots del PSOE) Astúries (a 14.000 vots del PP) o Balears (a 18.000 vots del PSOE)", detalla.

"Si en algun lloc la nostra apel·lació al vot socialista ha funcionat de manera arrasadora aquest ha estat a Madrid, gràcies a una candidata que ha estat capaç de sumar als suports consolidats de Podem, els de bona part de l'electorat socialista, dicotomitzant l'escenari electoral de la capital ", assegura, en referència a la candidatura Ahora Madrid encapçalada per Manuela Carmena. "El cas del municipi de Madrid ha estat insòlit ja que ha mostrat la 'pasokizació' del PSOE a la capital d'Espanya", critica Iglesias en el seu text, en el qual també defensa que aquests comicis han demostrat que "la política espanyola ha deixat de ser cosa dos partits".

Així mateix, avisa que Podem haurà de "treballar molt dur en aquests propers mesos i assumir les dificultats de governar i d'arribar a acords", després de l'escenari sense majories absolutes que han deixat les eleccions municipals i autonòmiques.

"Però hem sortit més que vius d'un hivern en trinxeres enfangades en què el nostre adversari pensava derrotar-nos. Han estat mesos difícils en què hem rebut cops durs, però hem sabut encaixar afrontant amb èxit aquestes eleccions i les andaluses", celebra.

stats