Política 20/09/2012

Mas després de reunir-se amb Rajoy: "Això no ha anat bé"

Els presidents català i espanyol s'han reunit a la Moncloa durant dues hores. Mas diu que "Catalunya no pot renunciar als seus escenaris de futur" després que Rajoy rebutgés la seva proposta de pacte fiscal

Joan Faus
2 min
Artur Mas i Mariano Rajoy, reunits a la Moncloa per parlar del pacte fiscal / EFE

Madrid"Això no ha anat bé", ha dit aquest dijous el president de la Generalitat, Artur Mas, després de reunir-se a la Moncloa durant dues hores amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i plantejar-li la seva proposta de pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una multitudinària roda de premsa a la Delegació del govern català a Madrid, amb una destacada presència de mitjans internacionals, Mas ha dit que està "trist" perquè Rajoy ha rebutjat la proposta del pacte fiscal i que ho lamenta perquè era "important" per millorar les relacions entre Catalunya i Espanya. "Les coses han canviat molt en els últims 30 anys", ha afegit.

El president català ha explicat que ha rebut una "resposta molt franca" de Rajoy al respecte. "M'ha dit que no hi havia marge per negociar i intuïa que els partits tampoc serien propicis", ha afegit. Mas ha dit que "no té sentit insistir en un camí que està tancat", que "no hi ha marge per negociar" el pacte fiscal i que Catalunya no podrà complir les seves "aspiracions" ni els "anhels i il·lusions" del poble català amb una millora del conjunt del finançament autonòmic el 2013, cosa que s'ha compromès a fer el president espanyol.

Mas ha dit que un cop constatat el rebuig −"no hi ha camí", ha lamentat− de la Moncloa al pacte fiscal, "caldrà prendre decisions" i dur a terme una "discussió serena sense victimisme" en el debat del Parlament de la propera setmana.

"La societat catalana no ha està disposada a acceptar un futur gris quan podria ser més brillant i lluminós, hi ha marge per fer coses diferents, aportar les solucions que hi ha sobre de la taula, un procés de reflexió a partir del no. S'ha perdut una oportunitat històrica en l'entesa entre Catalunya i el conjunt d'Espanya", ha assegurat. "Catalunya no pot renunciar als seus escenaris de futur, no pot renunciar a construir el seu futur", ha afegit.

Davant la pregunta de si convocarà eleccions anticipades i si CiU apostaria per l'estat propi en el programa, ha dit que "no hi cap decisió presa" sobre quina serà la resposta al rebuig del govern espanyol al pacte fiscal i ha insistit que totes les opcions estan "obertes".

"Hi ha pobles que se senten nació, això no es canvia, són unes arrels, no es canvia per pressions ni fent por, no ho van canviar ni les dictadures, això. No la volen rellegir mai, la Constitució, en un terme més obert. Les constitucions s'adapten, i si no s'adapten, no anul·len la voluntat dels pobles. Si Catalunya vol emprendre un camí de futur, no es pot posar la Constitució com una paret insalvable", ha assegurat.

Mas no ha volgut parlar de si apostarà per la independència, però ha donat a entendre que manté l'aposta per impulsar estructures d'estat a Catalunya. "Catalunya no es pot quedar sense futur. No són ruptures són evolucions, les estructures dels estats evolucionen", ha dit.

stats