I ara què? Vergés, presidenta interina

La republicana assumeix temporalment el càrrec però ERC té pressa per passar-lo a Junts

2 min
Les dues vicepresidentes del Parlament, Alba Vergés (ERC) i Assumpta Escarp (PSC), aquest dijous al Parlament.

BarcelonaEs va debatre, parlar i escriure molt sobre si l'article del reglament que se li havia d'aplicar a Laura Borràs havia de ser el 25.1, el 25.2 o el 25.4, tots ells modalitats diferents per suspendre un diputat. El número guanyador ha sigut el 25.4. Però en l'acord de la mesa d'aquest dimecres que ha certificat l'adeu (almenys temporalment) de Borràs com a presidenta del Parlament es menciona també un altre article que és el que portarà de corcoll a partir d'ara els diputats i els lletrats: el número 40. Aquest estableix què passa ara que la cambra s'ha quedat sense presidenta i no anticipa bons auguris en les delicades relacions entre ERC i Junts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons aquest article, en cas de "vacant, absència o impediment del president del Parlament", els vicepresidents per "ordre consecutiu" l'han de substituir amb "els mateixos drets, deures i atribucions". En definitiva, que la presidència interina recau des d'avui en la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC). L'exconsellera de Salut que es va trobar amb una pandèmia que ningú esperava ara haurà de gestionar aquest escenari inèdit a la cambra. Tot plegat amanit amb el fet que es troba en ple procés de fer el salt a la política municipal –que seria compatible amb ser diputada–, ja que serà la candidata d'ERC a Igualada.

La situació és incòmoda pel fet que el pacte de govern entre Esquerra i Junts estableix que els primers ostenten la presidència de la Generalitat i els segons la del Parlament. I amb la suspensió de Borràs ara mateix s'està incomplint l'acord. És per aquest motiu que aquest mateix dijous la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, s'ha afanyat a oferir a Junts fer els canvis necessaris a la mesa perquè aquesta presidència interina recaigui en algú d'aquest partit, per exemple, en la secretària segona, Aurora Madaula. "Volem ser fidels a l'acord de govern", ha dit Vilalta. Però no està clar que Junts ho accepti amb facilitat, ja que veu en la presidència sobrevinguda de Vergés l'oportunitat que es visualitzi en cada ple que Borràs ha sigut rellevada a contracor. De fet, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha tancat files amb la presidenta de Junts: "No es pot desjudicialitzar la política catalana suspenent la presidenta abans que sigui jutjada. Compartim la seva decisió de no dimitir i, per tant, no proposarem cap substitut".

"Que parli amb el Pere"

L'únic que juga a favor de la situació és el temps. Ara el Parlament tanca per vacances, no hi ha un ple convocat fins al 28 de setembre i, si és per ERC, Vergés no el presidirà. Sigui com sigui, el primer que s'ha fet és demanar als serveis de la cambra que, organitzativament, diguin amb precisió com queda tot plegat. Per exemple, estant suspesa Borràs, ¿pot continuar ocupant el seu despatx? ¿El personal de confiança que depèn d'ella ha de continuar al mateix lloc? Partits com els comuns o Cs ja han plantejat una opció més taxativa: que Borràs renunciï al càrrec definitivament i es voti una nova presidenta de ple dret, però això ella mateixa s'ha encarregat de descartar-ho. Si Verges té dubtes "que parli amb el Pere", deia un diputat aquest dijous fent broma. I és que la situació recorda en certa manera a quan Quim Torra va ser inhabilitat i l'avui president Aragonès va haver de fer durant un temps de vicepresident en funcions de president. Aquella interinitat va durar vuit mesos.

stats