Política 30/09/2020

Aragonès ja és oficialment el president substitut

El Govern restituirà Torra "immediatament" si el TC suspèn cautelarment la sentència del Suprem

Quim Bertomeu
3 min
Aragonès ja és oficialment el president substitut

BarcelonaMentre es resol el contenciós obert sobre si Quim Torra ha sigut el 131è president de la Generalitat -com s'havia dit fins ara- o el 133è -com sosté un estudi de la Universitat Pompeu Fabra-, el que és segur és que des d'aquest dimecres Catalunya té el seu primer president substitut. A les nou del matí s'ha reunit un consell executiu extraordinari que ha aprovat el decret que li encomana al vicepresident, Pere Aragonès, les facultats que tenia el president Torra fins dilluns passat, quan va ser inhabilitat. Totes menys la de convocar eleccions, nomenar i cessar consellers i sotmetre's a una qüestió de confiança. Després que s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la "substitució" s'ha fet oficial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jornada a Palau es resumeix en dues imatges. La primera, la de tots els consellers del Govern arribant junts a la reunió del consell executiu. Els metres que els membres del Govern recorren pel Pati dels Tarongers fins a la Sala Tàpies, on es reuneix l'executiu, sempre donen peu a les interpretacions. Avui han volgut donar una imatge d'unitat i treva, ni que fos durant el breu passeig. Al capdavant de la comitiva, Aragonès (ERC) i Budó (JxCat), per allò dels equilibris entre els dos socis de Govern. Un cop dins la sala, la segona imatge del dia: la cadira buida de Torra, fet expressament com a mostra de "respecte i solidaritat amb el president", explicaria després Budó. Seguirà així fins el final de la legislatura.

Un cop dins, fonts coneixedores expliquen que Aragonès ha fet un breu discurs sobre repressió, excepcionalitat, lluita contra la pandèmia i amb una menció a Torra. "Conjurats per fer front al covid", resumia un dels assistents. No tothom ho ha interpretat amb la mateixa èpica i un altre dels presents assegura que el que ha fet és, sobretot, explicar el "procés legal" de tot l'embolic que ha significat la inhabilitació del president. Sigui com sigui, al decret que s'ha aprovat tampoc li han faltat detalls. El primer, que l'han signat tots els consellers -tot i que no calia- per subratllar l'excepcionalitat del moment. El segon, que el document remarca que si el Tribunal Constitucional decideix suspendre cautelarment la sentència del Suprem mentre estudia el recurs d'empara presentat per Torra tot quedarà "sense efecte" i serà restituït. "Immediatament", ha subratllat després Budó en roda de premsa. En resum, un decret resolt amb 5 articles i 156 paraules per dir que "el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda substitueix el president de la Generalitat".

El diàleg, en suspens

Si una cosa volen emfatitzar alhora els dos socis del Govern és que "no hi ha hagut un canvi de president". Per a JxCat és una alerta que Aragonès no pot exercir com a líder de l'executiu, mentre que per a ERC és l'intent d'allunyar qualsevol sospita de voler utilitzar la situació en benefici propi. L'objectiu, estalviar-se les polèmiques i avançar cap a les eleccions amb els mínims incendis possibles. Però en aquests quatre mesos les carpetes seguiran arribant a la taula del Govern. I no només les pandèmiques. Una de les primeres carpetes polítiques serà què cal fer amb el diàleg amb l'Estat. Avui Budó ha refredat tant la taula de diàleg com l'assistència de la Generalitat a la conferència de presidents anunciada per Sánchez per a d'aquí un mes per abordar els fons europeus per fer front a la pandèmia. Allà també podria quedar-hi una cadira buida.

El DOGC publica que Pere Aragonès és el substitut de Quim Torra
stats