Amb els vots de PSC, Junts, Cs i PP

El Parlament reconeix el "dret a defensar-se" d’Israel amb els vots de PSC, Junts, Cs i PP

Ni ERC, ni els comuns ni la CUP signen el manifest de la junta de portaveus

2 min
El diputat de la CUP Carles Riera interpel·la el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el ple del Parlament

BarcelonaEl Parlament ha reconegut el "dret a defensar-se" d’Israel dins del dret internacional humanitari davant de "l'atac terrorista" de Hamàs. És una declaració de la junta de portaveus en referència al conflicte entre Israel i Palestina que compta amb el vot favorable del PSC, Junts, Cs i PP i a la qual no s'hi han sumat ni comuns ni ERC ni la CUP. El text recorda que el Parlament s’ha mostrat a favor de la fórmula dels dos Estats en resolucions anteriors i fa una crida "urgent" a un alto el foc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el passat, el Parlament havia qualificat d'"apartheid" el règim que aplica Israel sobre Palestina i, de fet, Junts havia presentat una moció per a aquest ple que instava la cambra a esmenar aquest pronunciament. Tanmateix, el grup va retirar aquesta moció la setmana passada, argumentant que fer-ho facilitava acostar postures amb els altres grups i pactar una declaració conjunta. Fonts de Junts han destacat, de fet, que són ells qui han promogut la declaració d'aquest dimecres.

Els republicans, però, han refusat la "lògica militarista" del text perquè hi troben a faltar mencions a resolucions de l'ONU, i denuncien que els morts són morts, amb independència del bàndol al qual pertanyen. En la mateixa línia, els comuns han lamentat que no inclogui una condemna de les víctimes palestines per desmarcar-se del text. La CUP ha acusat les forces que firmen la declaració de donar suport a un govern "corrupte i d'extrema dreta" que promou un "genocidi" a Gaza. "En aquest conflicte no podem confondre l'ocupant i l'ocupat, l'opressor i l'oprimit", ha eztibat Carles Riera, mentre la resta de diputats anticapìtalistes exhibien cartells i banderes reclamant la llibertat de Palestina.

En la declaració pactada que es llegirà aquest dijous, els grups demanen l’alliberament dels ostatges i fan una crida al cessament dels atacs armats, talls de subministrament i bombardejos a Gaza. També demanen obrir corredors humanitaris i alerten de les "conseqüències" que pot tenir una espiral de violència a la regió. Finalment, reiteren "el seu compromís en el coneixement i el reconeixement dels drets humans arreu del món i amb especial èmfasi, en aquests moments, en els territoris israelians i palestins, alhora que condemna la seva conculcació en qualsevol d’aquests territoris".

stats