El Parlament innova amb la fórmula de càlcul per deixar Vox sense senador

PSC i ERC tindran tres senadors cadascun i JxCat dos, mentre que la CUP es queda fora amb la fórmula Imperiali, que reforça les majories

4 min
El líder de Vox, Ignacio Garriga, en una fotografia el passat divendres al Parlament

BarcelonaEls grups sobiranistes del Parlament creuen que han trobat la fórmula per deixar Vox sense senador per designació autonòmica. ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem han validat a la junta de portaveus fer servir la fórmula Imperiali, sense gaires referents al món, per prioritzar els partits amb més escons i evitar que la quarta força de la cambra accedeixi al repartiment dels senadors. Així, PSC i ERC se'n quedarien tres cadascun, i JxCat dos. És la primera vegada que la cambra legislativa aplicarà aquesta fórmula: fins ara s'havien repartit amb la de la resta més elevada, que és més proporcional. Vox i també la CUP, que n'haurien obtingut un, es quedaran sense, malgrat que l'extrema dreta ja ha advertit que recorrerà als tribunals per impedir-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La maniobra forma part d'un acord dels quatre partits per aïllar Vox i limitar la seva capacitat d'actuació a la cambra catalana. L'Estatut estableix en l'article 61 que la designació dels senadors s'ha de fer "de manera proporcional al nombre de diputats de cada grup parlamentari". Aquest va ser el motiu que va argüir el PSC per desmarcar-se d'un acord per deixar l'extrema dreta sense senador, insistint que fer-ho anava en contra de la llei. No obstant, fonts republicanes argumenten que modificant la fórmula de repartiment –el reglament no obliga a seguir una fórmula concreta– sí que es respectaria la normativa. Hi ha experts que dubten que aquesta sigui una fórmula proporcional perquè afavoreix de forma evident els partits majoritaris.

A l'estat espanyol no s'ha fet servir mai i pràcticament no n'hi ha exemples al món. La diferència bàsica entre aquest model (cal no confondre'l amb la quota Imperiali, més proporcional, que s'havia aplicat durant la segona meitat del segle XX per exemple a Itàlia i que sí que atorgaria senador a Vox) i la llei D'Hondt, amb què es reparteixen els escons a Catalunya, és que per assignar la representació fa moltes més divisions: per 1, per 1,5, per 2, per 2,5, per 3, etc. En el model D'Hondt, en canvi, les divisions només es fan per nombres sencers (1, 2, 3, 4, 5, etc.)

El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha defensat que Vox es quedi sense senador autonòmic i creu que la decisió "s'ajusta" al reglament: "Algú que creu que s'ha d'abolir l'estat de les autonomies, no té sentit que tingui senador". Una tesi que també ha defensat la portaveu de JxCat, Gemma Geis, que ha assegurat que la fórmula utilitzada "garanteix la representativitat" i és de "coherència política" que Vox no tingui representació autonòmica al Senat perquè "defensa suprimir les institucions democràtiques de Catalunya".

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat la "proporcionalitat" de la fórmula utilitzada i ha emmarcat la decisió en el compliment del decàleg antifeixista que van signar totes les formacions excepte el PSC, Ciutadans i el PP. Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha apuntat que han donat suport a la decisió encara que també els perjudiqui. "Hem prioritzat impedir la presència de l'extrema dreta en més institucions", ha argumentat, i ha retret als socialistes que no hagin donat suport a l'acord antifeixista i s'hagin desmarcat de la unitat de l'acord per aïllar l'extrema dreta que el PSC va subscriure a l'inici de la legislatura.

Estrada ha lamentat que "el bloc del 155" –PSC, Ciutadans i PP– hagi votat per la fórmula D'Hondt, a través de la qual la CUP no hauria obtingut cap senador, sinó que n'hauria garantit tres als socialistes, dos a ERC, dos a JxCat i un a Vox. Precisament, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha defensat la fórmula D'Hondt perquè considera que és la més proporcional, a diferència de la fórmula Imperiali. "És un criteri molt poc proporcional", ha afirmat, i ha retret als grups independentistes que hagin defensat D'Hondt per distribuir els diputats en altres òrgans com la diputació permanent. "Donem massa protagonisme a Vox. Posem al centre del debat aquest partit i el que hem de fer és silenciar-lo", ha defensat Romero, que ha assegurat que el PSC no s'ha desmarcat del cordó antifeixista al partit d'extrema dreta.

La decisió de la junta de portaveus ha indignat el diputat de Cs Nacho Martín Blanco, que ha qualificat la fórmula utilitzada de "troballa arqueològica per aïllar Vox", cosa que considera un "precedent nefast per a la democràcia a Catalunya". El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha manifestat el seu "desacord" amb l'exclusió de Vox de la possibilitat de tenir senador autonòmic. "Qualsevol proposta que no respecti la voluntat dels catalans a les urnes la considerem antidemocràtica", ha denunciat en roda de premsa. 

Vox amenaça amb portar la decisió als tribunals

La decisió ha enervat Vox, i el seu portaveu, Juan Garriga, ha amenaçat en roda de premsa amb portar aquest veto a la seva formació als tribunals. D'entrada, Garriga ha explicat que demanaran a la mesa una reconsideració d'aquesta decisió i, si l'òrgan rector de la cambra rebutja la seva petició, presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional i demanaran mesures cautelars "perquè es faci justícia". El portaveu també ha advertit que es plantegen denunciar els membres de la mesa per "prevaricació" si donen per bo l'acord dels grups. El portaveu del grup d'extrema dreta ha advertit que "la representativitat no està garantida enviant [al Senat] representants de només tres formacions".

Repartiment de les comissions no legislatives
  • La Junta de Portaveus ha acordat iniciar els tràmits per activar les comissions no legislatives (Estatut del Diputat, Peticions, Sindicatura de Comptes, Síndic de Greuges i Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals). Tindran 17 membres que es repartiran amb la fórmula d'Hondt. Per tant, tocaran quatre pel PSC, quatre per ERC, quatre per JxCat, i un membre de la resta de partits.
stats