Política 01/10/2019

Rivera defensa la moció de censura contra Torra: "No hi pot haver un president que legitima la violència"

El Parlament votarà dilluns la iniciativa del partit taronja, tot i que no compta amb els suports necessaris. El PSC s'abstindrà i els comuns hi votaran en contra

Anna Mascaró / Xavi Tedó
4 min
Albert Rivera acompanyat de José Manuel Villegas i Lorena Roldán, aquest matí al Parlament

BarcelonaEl Parlament votarà dilluns vinent la moció de censura presentada per Ciutadans, que proposa la seva líder a Catalunya, Lorena Roldán, com a candidata alternativa. Però Roldán ha hagut de compartir protagonisme amb el president del partit a Espanya, Albert Rivera, que avui s'ha traslladat a la cambra catalana, en la primera intervenció després que la mesa del Parlament hagi admès a tràmit la iniciativa. A les portes del 10-N, el dirigent taronja ha fet un discurs orientat a perfilar Cs com la formació més dura amb l'independentisme, però també amb un candidat capaç de buscar acords i consensos amb els altres partits.

"El primer objectiu és recuperar la convivència, per això la moció és necessària", ha afirmat Rivera, que s'ha definit a si mateix com algú que "mai" es "cansarà de defensar la llibertat". Així, ha insistit que Catalunya no pot "tenir un president que aplaudeix i legitima la violència". "Torra aplaudeix els que porten goma-2 o armes de foc", ha afirmat, i ha exigit suports al PP i especialment als socialistes. "L'important no és que Lorena sigui presidenta, sinó treure Torra", ha argumentat el candidat de Cs a les eleccions generals, que ha insistit que volen sumar "el PSC i el PP": "En això no hi ha diferències". Rivera també ha llançat un dard contra el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez: "De veritat que des del PSOE no han entès que el diàleg no ha de ser amb els independentistes sinó amb Cs i el PP?". Obviant que fins pocs dies abans de la fallida de la investidura de Sánchez el partit taronja havia vetat qualsevol mena d'acord amb el socialista, avui el dirigent de Cs ha cridat el PSOE a "rectificar". "Demano una reunió d'Estat", ha assegurat Rivera a Sánchez: "Per parlar de l'Estat, de Catalunya, de l'aplicació i defensa de la Constitució". "No hi ha sigles, senyor Sánchez, hem d'anar junts", ha sentenciat.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat un ple monogràfic per debatre i votar la moció el pròxim dilluns a les 10h del matí després que ho hagi debatut amb la mesa i la Junta de Portaveus. Ciutadans compta amb 36 de 135 diputats i només suma el suport dels quatre del PP, lluny de la majoria absoluta (68) necessària per fer caure el govern de Quim Torra. Ni tan sols sumant-hi el PSC (17 diputats) seria possible que la moció prosperés. Però malgrat els números, Cs insisteix que el moment requereix que es tiri endavant la iniciativa, escudant-se en la vinculació que segons diversos mitjans de comunicació podria existir entre el Govern i els CDR detinguts dilluns i empresonats, acusats de terrorisme. "Han trepitjat totes les línies vermelles possibles", ha insistit avui Roldán: "Els partits independentistes han trencat la convivència, i ara també hi ha la nostra seguretat en perill". Amb aquest argument, la formació ha rectificat el seu posicionament anterior, ja que des del 2017 el partit ha tingut la potestat de presentar mocions de censura i no ho ha fet, malgrat les reiterades peticions del PP perquè tirés endavant la iniciativa.

Abstenció del PSC i 'no' dels comuns

La portaveu del PSC ha anunciat avui que el PSC s’abstindrà en la moció de censura. "El problema és Torra, però la solució no és Ciutadans i per aquest motiu ens abstindrem", ha revelat la dirigent socialista, que ha presentat el seu grup com l’únic que pot garantir "un bon govern". Granados ha atribuït la decisió de la formació espanyolista a "una maniobra electoral" per mirar de capgirar la tendència a la baixa que auguren totes les enquestes de cara a les eleccions del 10-N. En aquest sentit, la portaveu dels socialistes s’ha preguntat per què presenten ara aquesta moció quan no van intentar investir la seva candidata, Inés Arrimadas, després de guanyar les eleccions del 21-D. Granados ha deixat clar que han defensat amb "molt poca esma" la iniciativa a la junta de portaveus perquè són conscients que no té cap opció de prosperar.

Roldán ha reaccionat a la notícia insistint que "ningú ho entén" i comprometent-se a "insistir" en reunir-se amb el líder del PSC, Miquel Iceta, per "convence'ls fins l'últim moment per anar junts". "Estem parlant de garantir la seguretat", ha afirmat: "Farem tot el possible perquè el PSC se sumi al constitucionalisme i als demòcrates".

Per la seva banda, els comuns han tornat a tancar la porta a donar suport a la moció de censura que ha registrat Ciutadans contra el president de la Generalitat, Quim Torra. "El problema no és la moció, sinó qui la presenta [...]. Un piròman per apagar el foc", ha etzibat la presidenta de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach. En aquest sentit, ha insistit que no entraran en el joc de Ciutadans "que governa amb l’extrema dreta i l’únic projecte que té és el del 155". "La setmana passada van voler convertir el Parlament en un circ i ara el volen convertir en un plató de televisió presentant una moció de cara a la galeria", ha criticat Albiach, que considera que la moció de censura és "un acte de gesticulació de campanya" perquè no té possibilitats de prosperar.

Quarta moció de censura a Catalunya

Aquesta és la quarta moció de censura que es debat a l'hemicicle català, tot i que la tercera no es va arribar a votar. Així, Jordi Pujol va superar dues mocions de censura: la presentada per Josep Benet, del PSUC, el 1982 (va ser rebutjada amb 21 vots a favor, 56 en contra i 53 abstencions), i la de Pasqual Maragall (PSC) el 2001 (va comptar amb 55 vots a favor, 68 en contra i 12 abstencions). Finalment, la tercera moció de censura va ser registrada per Josep Piqué (PPC) contra Pasqual Maragall el 2005. La iniciativa parlamentària es va debatre en el ple, però el PP la va retirar abans de la votació per manca de suports. El 2017, l'anterior líder de Cs, Inés Arrimadas, també va anunciar que presentaria una moció de censura contra Puigdemont, però mai va arribar a fer-ho.

stats