Política 22/03/2022

Els partits acorralen el govern espanyol pel Sàhara

La Moncloa modula el discurs davant la pressió i les contradiccions sobre els contactes amb Algèria

3 min
Diputats d'Unides Podem ensenyen banderes del Sàhara Occidental al Congrés

MadridToc d’alerta dels socis del govern espanyol des del Congrés, allau de preguntes al ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, al Senat, i banderes i pancartes de “Sàhara lliure” a les dues cambres espanyoles. Per aquest ordre, l’executiu estatal ha estat sotmès aquest dimarts a una forta pressió dels partits polítics per aclarir el seu gir respecte al conflicte saharaui. I ha estat com una cursa d’obstacles: la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, s’ha negat a donar detalls sobre la carta que va fer pública divendres la casa reial del Marroc i ha evitat confirmar si hi va haver o no contactes previs amb Algèria. I Albares ha repetit fins a sis vegades a la cambra alta que la posició d’Espanya seguia “el marc de les Nacions Unides”, per bé que l’última resolució de l'ONU parlava de l’autodeterminació del Sàhara Occidental.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unides Podem ja va deixar clar dilluns que no perillava la coalició amb el PSOE i els aliats parlamentaris habituals es resisteixen a dinamitar ponts. Ara bé, sí que han explicitat el malestar amb la Moncloa i alguns ja s’han apartat del bloc d’investidura en algunes votacions importants, tal com va fer Esquerra amb la reforma laboral. De fet, el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que aquell va ser el moment més “crític” dels últims mesos i ha alertat que la legislatura pot “anar-se’n de les mans” a l’executiu. El diputat republicà també ha qualificat de “moment dur” l’originat pel conflicte del Sàhara i ha reflexionat en veu alta sobre si Unides Podem podria condicionar més el PSOE des del govern o des de fora, sense acabar de decantar-se per una opció o l’altra.

L’espai lila és conscient que s'ha d’empassar l’enviament d’armes a Ucraïna i ara el canvi de posició sobre el Sàhara Occidental, però sosté que la seva tasca és treballar perquè el govern PSOE-Unides Podem es pugui reeditar la legislatura següent. I és que el seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, observa amb preocupació un cert acostament dels socialistes al PP, tal com ha manifestat en roda de premsa. Aquest dimecres el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, liderarà les reunions amb ERC i Unides Podem en el marc de les trobades que el govern espanyol està mantenint amb els grups per abordar el pla de recuperació contra les conseqüències de la guerra d’Ucraïna –aquest dimarts s’ha reunit amb Junts i el PDECat, i tots dos han coincidit en la falta de concreció del govern espanyol.

Sánchez compareixerà dimecres

El govern espanyol està capficat en aconseguir rebaixar els costos energètics i mira d’esquivar la nova crisi pel Sàhara. Però les versions contradictòries i la falta d’explicacions clares han indignat les forces parlamentàries, fins al punt que el PNB ha demanat a la junta de portaveus d’aquest dimarts que Pedro Sánchez comparegués aquest mateix dimarts al Congrés. El PSOE i Unides Podem ho han evitat i el president espanyol compareixerà dimecres que ve, en què també preveu explicar la reunió del Consell Europeu d’aquesta setmana.

Però Isabel Rodríguez ha negat falta de transparència i ha recordat que Albares va parlar divendres, dilluns i aquesta tarda al Senat. El ministre ha reiterat que donava suport a l’enviat especial de l’ONU per a la resolució del conflicte. Però si divendres parlava de “nova etapa”, ara subratlla que José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy ja havien acceptat la fórmula d’autonomia del Marroc del 2007. El PP, que inicialment va carregar durament contra el govern, aquest dimarts ha defugit defensar l’autodeterminació del Sàhara.

stats