Unides Podem descarta sortir del govern tot i acusar Pedro Sánchez "d'opacitat" en relació amb el Sàhara

El PSOE, que el 2019 en defensava l'autodeterminació, assegura que fa temps que va consumar la seva nova posició

5 min
Yolanda Díaz i Pedro Sánchez al Senat, en una imatge d'arxiu.

MadridÉs ja un fet que el PSOE s'ha quedat sol a l'hora de defensar el gir de la Moncloa en relació amb el conflicte del Sàhara Occidental. Tota l'oposició en bloc, a més d'ONG i organitzacions com Jutges per la Democràcia, i també els seus socis de govern i d'investidura, han censurat el canvi de timó, però també el fet de no haver-lo consensuat amb ningú. Ni amb Unides Podem, amb qui comparteixen executiu. L'espai lila està molt molest en com l'ala socialista del govern ha gestionat aquest canvi en la política exterior d'Espanya, i la prova d'això han sigut les paraules de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, d'aquest dilluns. Díaz ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, d'haver actuat amb "opacitat", i ha qualificat d'"incoherent" el gir dels socialistes. Ara bé, tot i el malestar i la gesticulació, els liles descarten trencar el govern de coalició, malgrat que Díaz hagi admès que té una conversa "pendent" amb Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La del Sàhara és l'enèsima crisi en el govern de coalició espanyol. Ja des de divendres, quan el Marroc va anunciar per sorpresa que Sánchez avalava la proposta marroquina per al Sàhara, totes les veus d'Unides Podem –aquest cop sense fissures– van censurar la decisió i van reclamar al seu soci que compleixi amb les resolucions de l'ONU. Yolanda Díaz hi ha insistit aquest dilluns, quan ha assegurat que no comparteix ni "les formes" ni "el fons" de la decisió de la Moncloa perquè incompleix, ha dit, "el mandat de país" respecte al Sàhara. "Soc molt respectuosa amb les competències de cada ministeri, però som un govern de coalició, i els assumptes de fons es dialoguen entre les parts", ha criticat quan ha arribat a la conferència sectorial pel pla estatal per donar resposta a la crisi derivada per la guerra a Ucraïna.

El retret l'ha contestat en roda de premsa el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, que ha afirmat que la política exterior del govern depèn del president i que no té cap obligació de consensuar-la amb ningú. "La política exterior la decideix el president del govern, i és qui l'ha de portar a terme com consideri", ha defensat. Per a Yolanda Díaz, però, això no impedeix que "les grans qüestions de fons" hagin de ser "compartides" i, en especial, en una decisió que ha "causat enorme preocupació en el conjunt del país". Podem s'ha sumat a les crítiques de Díaz. "S'entreguen els drets dels saharauis", ha lamentat la coportaveu del partit Isa Serra. El PP també s'ha queixat que el govern no hagi compartit amb el principal partit de l'oposició aquest canvi de rumb en la política exterior, i el futur president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat l'executiu de "dèspota" i "irresponsable".

La reunió d'Albares amb l'ONU

Sicilia ha confirmat que el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, compareixerà en comissió al Congrés aquest dimecres per donar explicacions. La majoria de grups de l'oposició també han demanat la compareixença de Pedro Sánchez a la cambra baixa. El president espanyol encara no s'ha referit en públic a aquesta qüestió i aquesta tarda, des de Brussel·les -on ha fet parada en la seva gira per buscar suports per reformar el mercat energètic europeu-, ha marxat quan els periodistes li han preguntat sobre el tema. Precisament aquest dilluns -i per quarta vegada- Albares s'ha reunit amb l'enviat de l'ONU per al Sàhara Occidental, Staffan de Mistura, a qui ha transmès el "suport" de l'Estat per trobar una "solució mútuament acceptable" per l'ONU en el conflicte. Segons fonts de l'organització internacional citades per Europa Press, Mistura ha "pres nota" del compromís d'Albares, tot i refermar-se en la seva última resolució.

El gir del PSOE

El PSOE nega cap gir en el conflicte amb el Sàhara i assegura que en els últims anys ja havien avançat en la direcció d'avalar la proposta d'autonomia feta pel Marroc. Ara bé, en l'últim programa electoral dels socialistes, el de les eleccions del 2019, continuaven defensant el dret a l'autodeterminació del Sàhara i el "compliment" de les resolucions de les Nacions Unides. En el congrés de l'octubre passat, però, el partit va aprovar una resolució en què evitava parlar d'autodeterminació. És aquesta postura, segons Felipe Sicilia, la que preval. Tanmateix, en el text continuaven defensant cenyir-se al que diu l'ONU per resoldre el conflicte.

Segons el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, això és el que diu la carta que el govern espanyol al Marroc i que ningú ha fet pública de forma íntegra. Borrell insisteix que el conflicte del Sàhara s'ha de resoldre en el marc del que defensen les Nacions Unides, però no veu problemes al posicionament d'Espanya: "Diu [la carta] que la solució ha de trobar-se d'acord entre les parts en el marc de les resolucions de la ONU, i expressa preferències per una solució". En el mateix sentit, una portaveu de la Comissió Europea, també ha "saludat" el que considera "un acostament" que veu "positiu" entre Espanya i el Marroc, però insisteix en les resolucions de l'ONU. L'última resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, aprovada el mes d'octubre passat, apostava per "una solució realista, viable, duradora, acceptable per les parts i basada en l'avinença" i que "prevegi la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental en el marc de les disposicions conformes als principis i propòsits de la carta de les Nacions Unides", informa Júlia Manresa Nogueras.

Sigui com sigui, el portaveu ha defensat l'acostament al Marroc perquè la sortida que proposen per al Sàhara és un pla "seriós, rigorós, realista i viable". També ha negat qualsevol problema en la relació amb Algèria, tot i que aquest cap de setmana aquest país cridés a consulta el seu ambaixador a Madrid davant el canvi de posició d'Espanya i aquest dilluns el president de l'Assemblea Nacional algeriana, Brahim Bughali, ha qualificat de "vil xantatge" la decisió. Tot i l'enuig d'Algèria, la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha volgut enviar un missatge de "confiança": "El nostre objectiu és tenir una relació positiva i que garanteixi el subministrament de gas", informa Núria Rius Montaner. Algèria és un dels principals subministradors de gas d'Espanya.

El govern balear demana explicacions

Sicilia també ha negat que la decisió sobre el Sàhara hagi generat "enrenou" al PSOE. La presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, sí que es va desmarcar aquest cap de setmana de la nova posició de la Moncloa, i aquest dilluns el portaveu del govern balear, Iago Negueruela, ha demanat explicacions a Sánchez. També ho ha fet la corrent del partit Esquerra Socialista que s'ha mostrat en "desacord" amb Sánchez i ha recordat que la resolució del congrés de l'octubre en referència al Sàhara no es va aprovar per unanimitat. També s'ha desmarcat de la posició del govern el diputat socialista basc Odón Elorza que, en un tuit, ha lamentat "l'abandonament d'una causa justa" com la del poble saharaui.

En canvi, des del PSC ha tancat files amb el govern espanyol. "S'ha optat per una política realista i coherent amb les posicions majoritàries a Europa", ha defensat en roda de premsa Lluïsa Moret, viceprimera secretària del partit. La dirigent socialista, que ha justificat el gir respecte al Sàhara Occidental pel fet que "el context geopolític ha canviat" –sense concretar a quins canvis es referia–, ha posat en valor que el govern espanyol situï el Marroc com a "soci estratègic" i ha afegit que la decisió s'ha pres pensant en els "interessos" d'Espanya, informa Marc Toro.

stats