Congrés

Els partits independentistes xoquen al Congrés

ERC i PDECat sustenten el govern espanyol i Junts i la CUP es mantenen en l'oposició

4 min
El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gabriel Rufián, ahir al Congrés

BarcelonaEl Congrés va iniciar ahir la represa del curs polític donant sortida a tres lleis i tres decrets llei del govern espanyol. Sis exemples més entre les constants votacions a la cambra baixa en què l’independentisme vota desunit. Ni una sola vegada van coincidir en el sentit del vot tots quatre alhora i la jornada va anar seguida per una pluja de retrets creuats entre partits a les xarxes socials, especialment entre ERC i JxCat. El xoc entre socis de Govern està a l'ordre del dia tant al Parlament com al Congrés.

Dijous, ERC només va coincidir amb Junts en la votació de cinc esmenes de la llei concursal i donant suport a la llei de garanties de la llibertat sexual –la del només sí és sí–, en què el PDECat també va votar a favor i la CUP es va abstenir. Des de l’inici de la legislatura, els republicans intenten fer valer el seu paper de socis del govern espanyol. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, defensa la seva estratègia per “influir” en les polítiques de l’Estat. “Volem millorar l’agenda legislativa del govern espanyol”, explica: “Això va acompanyat de la nostra agenda de resolució del conflicte polític”. Per al republicà, en l’actualitat hi ha dues opcions: “La queixa constant o la queixa i a més intentar canviar les coses, assumint contradiccions”, recalca. “Tenim tretze vots, ens obliga a ser responsables”, insisteix.

Les principals votacions al Congrés

Decret d’estalvi energètic

Llei de la ciència

ERC

PDECat

ERC

PDECat

Abstenció

NO

CUP

JxCat

CUP

JxCat

Decret contra els incendis forestals

Decret d’autònoms

Abstenció

ERC

PDECat

PDECat

Abstenció

NO

CUP

CUP

ERC

JxCat

Llei de garantia de la

llibertat sexual

JxCat

ERC

JxCat

PDECat

Abstenció

CUP

Decret d’estalvi energètic

ERC

PDECat

NO

CUP

JxCat

Decret contra els incendis forestals

Abstenció

ERC

PDECat

NO

CUP

JxCat

Llei de garantia de la

llibertat sexual

ERC

JxCat

PDECat

Abstenció

CUP

Llei de la ciència

ERC

PDECat

Abstenció

CUP

JxCat

Decret d’autònoms

PDECat

Abstenció

CUP

ERC

JxCat

Decret d’estalvi energètic

ERC

PDECat

NO

CUP

JxCat

Decret contra els incendis forestals

Abstenció

ERC

PDECat

NO

CUP

JxCat

Llei de garantia de la

llibertat sexual

ERC

JxCat

PDECat

Abstenció

CUP

Llei de la ciència

ERC

PDECat

Abstenció

JxCat

CUP

Decret d’autònoms

PDECat

Abstenció

CUP

ERC

JxCat

El PDECat sosté un punt de vista similar. Dijous va votar a favor de tots els decrets excepte el referit als incendis forestals, en què tant ells com ERC es van abstenir. “Hi ha dues posicions”, resumeix: “Els del no a tot són JxCat i la CUP, busquen fer caure el govern a qualsevol preu”. L’altre posicionament, explica, és el que encarnen el seu partit i Esquerra. El sintetitza d’aquesta manera: “No hi ha alternatives a aquest govern. Ja que som a Madrid, intentem influir en la mesura del possible”. Tot i això, no coordinen la seva acció amb ERC: “Parlem, però després hi ha diferències”, aclareix. 

Retrets de Junts a ERC

La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, carrega contra el suport d'ERC als decrets que va presentar el govern espanyol. "A Madrid no hi som per fer amics o fer canyes, defensem la independència per tenir les competències plenes i és molt difícil entendre que alguns partits independentistes contribueixin a fer perdre la poca autonomia que ens queda", lamenta en referència als republicans. En aquest sentit, la dirigent de Junts critica que els republicans posin "la catifa vermella" perquè "això passi". Es refereix al decret d'estalvi energètic, que farà que "amb els impostos dels catalans es rescatin les autopistes de Madrid i es compensin les grans companyies elèctriques"; el d’incendis perquè "els plans els farà el ministeri" o la llei de la ciència, "a la qual s’oposen totes les universitats catalanes". 

Nogueras es mostra taxativa a l'hora de criticar l'estratègia d'ERC: "Permetre-li tot al PSOE no és ser útil, la nostra estratègia no és sustentar el govern espanyol, sinó representar els interessos dels ciutadans de Catalunya i fa molt temps que no es prioritza Catalunya", opina. Les diferències estratègiques entre JxCat i ERC ja es van fer visibles a Twitter just després de la votació. “No hem cedit al xantatge. Altres, sí”, va criticar la mateixa Nogueras, en referència al suport dels republicans al decret energètic.

La delegada del Govern a Madrid, Ester Capella (ERC) no es va mossegar la llengua a l'hora de respondre: “Ja tindríem un bon tros de camí fet si cada retret fos una proposta”.

Rufián, que va treure pit a Twitter de les iniciatives que els republicans van votar al Congrés, considera que les topades amb Junts s’han de viure “amb normalitat i sense histerisme”. Argumenta que les diferències entre partits en les coalicions no són estranyes: “El PSOE i Unides Podem tenen problemes, però van tirant”.

Des de fora s’ho mira Bel, que lamenta la “constant escenificació” de les seves discrepàncies per part de dues formacions “que no comparteixen res més enllà d’ocupar un espai a la Generalitat”. Al seu entendre, “debilita el Govern i dificulta certes polítiques”: “L’aeroport, els Jocs Olímpics, ho trobes cada setmana”. 

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, tampoc comparteix l'estratègia d'ERC. "Considera que el govern espanyol és un govern positiu per a Catalunya i les classes populars i li intenta donar estabilitat, però l’única manera que faci gestos és collant-lo i plantejant una oposició contundent". Refusa, en qualsevol cas, l'etiqueta que se'ls ha penjat de votar en contra de totes les iniciatives de l'executiu espanyol: "N'hem aprovat algunes netament d’esquerres com la de la regulació dels beneficis de les elèctriques", ressalta. I aclareix que la seva controvertida abstenció a la llei de només sí és sí és perquè "no pot estar tot en mans del Codi Penal" i perquè "cal garantir drets en el treball sexual".

Vehí atribueix al rebuig del PSOE i de Podem encarar el conflicte polític o la recentralització de l'Estat al fet que voti en contra de la majoria d'iniciatives legislatives i posa d'exemple el decret dels incendis. En qualsevol cas, afirma que no fan pinça amb Junts perquè aquest partit ha validat lleis que la CUP ha rebutjat. Conclusió: quatre estratègies diferents per a quatre partits independentistes.

stats