Política 29/11/2020

Pascal situa el concert econòmic com a "prioritat" del seu full de ruta

Manté la mà estesa al PDECat per establir una candidatura conjunta

N. Orriols
3 min
Marta Pascal: “Volem ser un partit per als 7,5 milions 
 De catalans i no només per als de l’1-O”

BarcelonaLa candidata del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) a la Generalitat, Marta Pascal, ha avançat en una entrevista a Efe el programa electoral que presentarà a les pròximes eleccions i que té com a eixos principals la recuperació de la reivindicació d'un millor finançament i de l'Estatut d'Autonomia. A parer de Pascal, la "prioritat" és la consecució d'un model de finançament semblant al concert econòmic basc, "esprement" el marge que ofereix l'actual Estatut de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Posarem en el nostre programa electoral la possibilitat d'esprémer al màxim el marge que dona l'Estatut, perquè tots els tributs, tant els propis com els que pot cedir l'Estat, els recapti i gestioni la Generalitat", ha assenyalat.

A parer seu, reclamar un altre cop el concert –com feia CiU el 2010– no és fer un "pas enrere" ni una "pantalla passada" després del procés independentista. "Tinc la sensació que alguns han passat aquesta pantalla molt de pressa", ha dit. En aquest sentit, el seu partit aposta per reclamar a l'Estat "tota la gestió i recaptació dels tributs", cosa que no requereix "cap modificació" legislativa sinó que és una qüestió de "voluntat política".

En relació a la fiscalitat, Pascal s'ha mostrat obertament contrària a l'impost de successions i patrimoni, i ha proposat eliminar-los la pròxima legislatura –un model que s'assimilaria al de la comunitat de Madrid que ara ERC i el PSOE han pactat limitar–.

Una altra de les seves propostes passa per "reformar l'administració" de la Generalitat i "eliminar la meitat dels 350 càrrecs eventuals i alts càrrecs a Catalunya", perquè ara hi ha "molta duplicitat" de funcions. El PNC també defensa "suprimir les diputacions" i derivar les seves competències als consells comarcals i la Generalitat, malgrat que això requeriria una reforma de la Constitució per fer-ho possible.

Aliança amb el PDECat?

Pel que fa a possibles aliances per anar a les eleccions, ara que el PDECat s'ha divorciat de Junts, Pascal manté la "mà estesa" al president del partit –amb qui havia fet tàndem a la direcció–, David Bonvehí. Tot i això, adverteix que abans cal "definir el perímetre" d'actuació futura.

En aquest sentit, també llança un advertiment als de Bonvehí de cara a les aliances després de les eleccions. Pascal deixa clar que no donarà suport a un govern ni d'ERC ni de JxCat i anima el PDECat a dir el mateix. "Nosaltres no serem partícips d'un Govern en l'agenda del qual hi hagi la desobediència, la unilateralitat i la confrontació. És el perímetre que fixem".

Des del Partit Demòcrata encara no han definit quina serà la política d'aliances després dels comicis i fins ara han evitat mullar-se afirmant que se centren en el seu propi projecte.

Pascal subratlla que el PNC, com a "partit nacionalista i sobiranista" català, "no renuncia a l'ideal d'un referèndum acordat" amb l'Estat, però ara mateix, en plena crisi per la pandèmia del covid, no és la "prioritat".

Les primàries de JxCat

D'altra banda, Pascal també s'ha pronunciat sobre les primàries de JxCat, que es decideixen aquest cap de setmana entre el conseller Damià Calvet i la portaveu del Congrés, Laura Borràs. Malgrat les diferències que han exhibit durant la campanya electoral, Pascal ha considerat que "tenen molt més en comú del que sembla", especialment per la seva defensa de la "confrontació".

Pascal subratlla que l'estratègia de confrontació "no ha sigut bona per a Catalunya" i afegeix: "S'ha demostrat que tant la via Puigdemont com la via Junqueras han fracassat. La independència exprés a través de la desobediència no la tenim".

"Cal tractar la ciutadania com a adulta, no enganyar la gent, i la prioritat real ara mateix és la situació econòmica, la millora de les finances de la Generalitat", ha conclòs.

stats