Política 26/09/2017

El jutge de Paterna es desentén de l'interrogatori de la Policia Nacional d'un dels citats per les webs de l'1-O

La Policia Nacional, però, afirma en un document que actua en base al cas obert a Paterna

Núria Orriols
2 min
Interlocutòria amb què el jutge d'instrucció número 4 de Paterna es desentén de l'investigat a Girona

BarcelonaLaberint jurídic. El jutge de Paterna s'ha desentès aquest dimarts en una resolució -a la qual ha tingut accés l'ARA- de l'interrogatori com a investigat que es va fer ahir a un noi a Girona per les rèpliques de les webs del referèndum. L'instructor nega que el citat d'ahir formi part de les diligències que investiga. L'investigat "no apareix com a intervinent en les presents diligències", diu la resposta del jutge a l'advocat que va demanar comparèixer com a representant del seu client.

El jutge de Paterna nega que ordenés l'interrogatori a un dels citats per Policia Nacional per les webs de l'1-O

La cronologia dels fets

L'advocat del noi, Joan Cañada, afirma que la Policia Nacional els va informar que la citació com a investigat per desobediència es feia en base a "una ordre" del jutge de Paterna. El lletrat va presentar un escrit de queixa perquè no se li va donar una còpia de la declaració i tampoc de l'atestat judicial. En aquest document, emès per la Policia Nacional, es fa constar a l'advocat que pot "dirigir-se al jutjat d'instrucció número 4 de Paterna (València), que entén de l'assumpte".

Aquesta és la queixa per escrit del lletrat relacionada amb la declaració:

Interlocutòria amb què el jutge d'instrucció número 4 de Paterna es desentén de l'investigat a Girona

Ell mateix ha denunciat a través de Twitter que la Policia Nacional estava "mentint". Cañada va entrar un escrit al jutjat per comparèixer i el jutjat li ha contestat que el seu client no consta en les diligències obertes.

Segons l'advocat hi ha una situació d'"indefensió" perquè el seu client no sap quina és la seva situació processal. Cañada argumenta que la llei d'enjudiciament criminal (article 118) preveu que els investigats han de poder exercir el seu dret de defensa "i intervenir en les actuacions", i que han de poder ser informats dels fets que se'ls atribueixen, poder examinar les actuacions amb prou antelació i, "en tot cas, abans que se li prengui declaració".

En el cas que la Policia Nacional estigués actuant d'ofici, diu Cañada, la llei d'enjudiciament afirma en el seu article 284 que els funcionaris de la policial judicial han de posar en coneixement del jutge totes les diligències que practiquin en un marge de 24 hores.

Aquest diari s'ha posat en contacte amb la Policia Nacional de Girona, que ha assegurat que no coneixia els detalls del cas perquè part dels agents que van dur a terme l'interrogatori no eren de la comissaria.

Precedents

Durant els mesos de juliol i agost, un seguit d'alts càrrecs i treballadors d'empreses informàtiques van declarar davant la Guàrdia Civil com a testimonis en el marc de la investigació al jutjat número 13 de Barcelona, que instrueix els preparatius del referèndum arran de les declaracions de l'exjutge Santi Vidal. En aquell cas, el jutge tampoc havia ordenat que es fessin aquestes declaracions però la Guàrdia Civil va al·legar que la llei li permetia fer-ho en tant que policia judicial.

stats