Política 24/08/2016

PDC i ERC s’obren a afegir el RUI als pressupostos

Pascal i Aragonès subratllen que ho decidirà el Govern

Gerard Pruna
2 min
El secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès, va afirmar ahir que “si cal” inclourà en els comptes una partida per al referèndum unilateral.

BarcelonaA mesura que s’acosta la data de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, els partits independentistes van fent moviments per definir les seves posicions de cara a un debat que ha de marcar el futur del full de ruta sobiranista. Ahir tant des d’ERC com des del Partit Demòcrata Català (PDC) es va obrir la porta a fer que els pressupostos de la Generalitat del 2017 -que el Govern vol lligar a la qüestió de confiança- incloguin una partida per al referèndum unilateral d’independència si s’acaba incorporant al full de ruta. “Si cal posar una partida pressupostària [sobre el referèndum], ho farem”, va dir a RAC1 el secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès. “No està de més”, apuntava més tard des de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) la coordinadora general del PDC, Marta Pascal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, tots dos subratllaven que la inclusió o no d’aquesta partida dependrà de l’existència del consens necessari a l’entorn del RUI. Aragonès apuntava que abans caldrà que el Govern prengui una decisió sobre el full de ruta, i Pascal reblava el missatge des de Prada (Conflent) avisant la CUP que el referèndum no pot ser “una imposició ni una condició prèvia”. Per si de cas, el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ja avisava que impugnarà els comptes de la Generalitat si preveuen una partida destinada a celebrar un “referèndum il·legal”.

Tot plegat es precipitarà a partir de la setmana que ve, un cop torni a reunir-se el Govern i es vegin Carles Puigdemont i Oriol Junqueras per parlar de possibles canvis en el full de ruta independentista. El cap de l’executiu té previst reunir-se amb la CUP per traslladar-los el seu pla per als mesos que vénen i, aleshores sí, abordar els “matisos” que pugui fer l’esquerra anticapitalista.

Uns pressupostos similars

Més enllà del debat sobre el RUI, el Govern continua treballant en uns pressupostos que voldria lligar a la qüestió de confiança. Ahir Aragonès va avisar que el projecte de llei que presentin per al 2017 serà similar al que l’executiu va elaborar per al 2016 i que el Parlament va rebutjar. Després d’avançar que preveu tancar l’any amb el dèficit públic de la Generalitat al voltant de l’1% -l’Estat fixa un objectiu del 0,7%-, va criticar que, a diferència del que és habitual, el ministeri d’Hisenda encara no ha comunicat a les autonomies quina previsió de la recaptació en IVA i IRPF els cedirà. Tot i que no hi haurà “grans variacions” respecte als pressupostos que els cupaires van rebutjar, Aragonès va defensar que eren uns comptes que la CUP pot assumir perquè, a diferència d’anys anteriors, incrementaven la despesa social i l’assignaven de manera “eficient” a Salut, Ensenyament i Benestar Social.

stats