Política 07/12/2020

El PDECat assegura que diversos consellers de JxCat li van demanar que negociés partides dels pressupostos de Sánchez

Bel demana "coherència" al partit de Carles Puigdemont

Ara
3 min
El diputat del PDECat Ferran Bel en una sessió recent  al Congrés.

BarcelonaEl Partit Demòcrata va llançar una crítica frontal ahir a l’estratègia de Junts per Catalunya a Madrid i li va reclamar “coherència”: el portaveu del PDECat al Congrés de Diputats, Ferran Bel, va assegurar en una entrevista al Canal Terres de l’Ebre que més d’un conseller de Junts li ha demanat que negociï diversos aspectes dels pressupostos, malgrat que els quatre diputats de JxCat a Madrid, pilotats per la candidata a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, han criticat l’acord. Segons Bel, no poden criticar l’estratègia de pacte amb Madrid i dir que els pressupostos del PSOE i Podem no són bons per a Catalunya i, paral·lelament, que membres del Govern li demanin a ell que resolgui qüestions dels comptes negociant amb la Moncloa.

El mateix conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va confirmar divendres en una entrevista al programa Cafè d’idees, de RTVE Catalunya, que havia parlat amb Bel per “salvar” la Universitat Oberta de Catalunya. Tremosa té les competències d’universitats i el PDECat havia arrencat el compromís del PSOE en la negociació des pressupostos de fer viable aquest centre. Tremosa també va explicar que havia parlat amb Borràs per a la mateixa qüestió, però que el PSOE no havia volgut negociar les esmenes de Junts. De fet, Tremosa, a diferència de Borràs, en aquesta entrevista a Cafè d’idees es va situar entre dues aigües en relació als pressupostos de Madrid expressant una posició ambigua. “Entenc Borràs i entenc Bel”, va dir, i va assegurar que no sap què hauria votat si ell hagués sigut diputat al Congrés. “El conseller Tremosa no és l’únic conseller que m’ha trucat perquè negociï partides del pressupost”, va assegurar Bel en l’entrevista al Canal Terres de l’Ebre, però es va negar a concretar noms. De fet, tampoc les fonts del PDECat consultades van voler revelar quins altres consellers del partit de Carles Puigdemont li han demanat a Bel que faci gestions a Madrid. El diputat del PDECat no va ser l’únic que ahir es va expressar en aquesta línia, sinó que també ho va fer en roda de premsa la candidata de la formació a les eleccions del 14 de febrer, Àngels Chacón. “Diuen no als pressupostos, però volen aconseguir la viabilitat de la UOC” a través del PDECat, va dir.

D’altra banda, Chacón es va mostrar convençuda que el PDECat aconseguirà representació a totes les demarcacions a les eleccions del 14 de febrer, malgrat que fins ara les enquestes diuen el contrari. Segons ella, el Partit Demòcrata serà “clau” per a la governabilitat després dels comicis, amb un perfil ideològic situat al centredreta.

Preferències de govern?

Tanmateix, la candidata del Partit Demòcrata va defugir expressar quines són les seves preferències de govern: no va dir ni si investiria Laura Borràs (JxCat) en cas que guanyi les eleccions ni si donaria suport a un govern d’ERC i Junts amb la presidència de Pere Aragonès. Tampoc va voler entrar a valorar si col·laboraria amb un eventual govern no independentista en què hi hagués el PSC o els comuns. “Ens centrem en el nostre projecte”, va insistir ahir Chacón, com ja ha fet altres cops en què se l’ha interpel·lat sobre aquesta qüestió. Tanmateix, sí que va insistir que el Partit Demòcrata és una formació “realista” i que no participarà en generar “frustració” a la ciutadania, com ja va passar -segons ella- en el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 arran de l’actuació de l’Estat.

Àngels Chacón: “Qui digui que la independència s’assolirà ràpid està enganyant la gent”

D’altra banda, Àngels Chacón va anunciar que dissabte el PDECat farà un acte telemàtic amb l’arribada de nous associats que va afirmar que s’han sumat a les files de la formació que presideix David Bonvehí després del divorci amb JxCat. No va dir, però, cap xifra ni quants militants té a hores d’ara el Partit Demòcrata.

stats