Política 07/01/2021

El PDECat comptarà amb Artur Mas i Mas-Colell en campanya

Chacón aspira a ser la "clau de la governabilitat" i condiciona el seu suport a rebaixar impostos

Núria Orriols Guiu
2 min
L'expresident Artur Mas i la candidata del PDECat Àngels Chacón.

Barcelona"Si t'ho penses, PDECat". Aquest és el lema que ha presentat aquest dijous el Partit Demòcrata de cara a les eleccions del 14 de febrer, amb el qual pretén captar l'independentisme moderat. Comptarà, segons ha dit la candidata, Àngels Chacón, amb la implicació de l'expresident Artur Mas i l'exconseller Andreu Mas-Colell en campanya per aconseguir-ho. Un exemple, creu, que el Partit Demòcrata pot aportar "bona gestió" i una "recuperació de la reputació" de Catalunya en la legislatura vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que va formar part del Govern fins al setembre, Chacón ha assegurat que la gestió de l'executiu actual ha sigut un "caos" i ha demanat força als electors perquè el següent no depengui de la CUP o els comuns. La candidata diu que aspira a aconseguir que el Partit Demòcrata tingui la "clau de la governabilitat" per evitar l'aliança amb els partits d'esquerres, malgrat que de moment les enquestes situen el partit entre els dos diputats i l'extraparlamentarisme.

En tot cas, Chacón no ha volgut revelar quines són les seves preferències en els pactes postelectorals. Ha dit que el PDECat té el seu projecte i que el defensarà en els acords que es puguin produir després de les eleccions. En aquest sentit, ha assegurat que "difícilment" el PDECat donarà suport a un govern de JxCat i Esquerra si no accepta les seves condicions de rebaixar la pressió fiscal, retirar l'impost de successions o defensar la col·laboració público-privada.

A parer seu, en aquesta legislatura no s'ha sentit la veu "pròpia" del Partit Demòcrata –s'ha apujat la pressió fiscal i successions amb el PDECat dins el Govern-– perquè JxCat no ha defensat les polítiques de centre-liberals i s'han prioritzat les propostes d'ERC, la CUP i els comuns. "En realitat ara ja hi ha un tripartit d'esquerres", ha dit Chacón situant Junts al mateix sac que aquestes altres formacions. "Per això hem decidit tenir veu pròpia", ha insistit en al·lusió al divorci amb Junts del mes de setembre.

Àngels Chacón, candidata del PDECat, presenta el lema de campanya

A més de fer èmfasi en aquesta qüestió ideològica, Chacón ha remarcat el compromís del PDECat en contra de la repressió i a favor de la independència, però ha marcat distàncies amb la "confrontació" que defensa JxCat. Malgrat reivindicar-se com a independentistes, ha deixat clar que la seva via és un referèndum acordat amb l'estat espanyol, encara que el rebutgi per activa i per passiva.

Ha demanat als electors que, tot i que sigui "més fàcil" votar des de "l'emoció" i la "rauxa", pensin en la gestió del dia a dia a l'hora de triar, i ha presentat el PDECat com una garantia de fer "funcionar" l'administració. Per exemplificar-ho ha tret pit dels candidats de Lleida, Tarragona i Girona, que provenen del món local: Marc Solsona (Lleida), Marc Arza (Tarragona) i Jaume Dulsat (Girona).

stats