Política 31/05/2018

El PDECat obre el meló del relleu a la Diputació de Barcelona

Conesa es perfila per dirigir el Port i comencen les travesses sobre el canvi: Budó, Castells i Ciurana

Núria Orriols
2 min
La nova presidenta de la Diputació Barcelona, Mercè Conesa, durant la roda de premsa / ACN

BarcelonaL'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, es perfila per dirigir el Port de Barcelona. Una intenció, avançada per 'Nació Digital' i confirmada per l'ARA, que ha obert el meló del relleu a la Diputació si finalment el nou Govern la proposa per substituir Sixte Cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del partit consultades per l’ARA, ja hi ha diversos noms a les travesses amb més o menys possibilitats de prosperar. Ara mateix, per substituir Conesa està ben posicionat l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que és membre de la direcció actual del PDECat i comptaria amb l’aval de Marta Pascal. Però no és l’únic: també l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, situada a l’entorn de Josep Rull, es veu amb bons ulls per part de sectors del partit. Els que són partidaris de Budó argumenten que es tracta de buscar l’“equilibri territorial” –la nova consellera d’Empresa, Àngels Chacón, és d’Igualada i mà dreta de Castells– i que sigui una dona qui segueixi pilotant la Diputació. I tenint en compte, a més, que ara mateix els presidents de la resta de diputacions són homes.

Amb menys opcions però amb l’aval de Conesa, un altre dels aspirants a presidir aquesta institució és el regidor del PDECat a Barcelona Jaume Ciurana, que també es volia presentar a les primàries per liderar el partit a les eleccions municipals de Barcelona però que ho va descartar davant les candidatures de Neus Munté i Carles Agustí. Sigui com sigui, qui prendrà la decisió final sobre qui ha d’ocupar el lloc de Conesa, en cas que vagi al Port, fins a les eleccions municipals del 2019 serà el PDECat. Després dels comicis, en funció del resultat als municipis, s’han de tornar a triar els governs de les diputacions. Fonts de la direcció del partit consultades sobre aquesta qüestió prefereixen no mullar-se i esperar que Conesa mogui fitxa i efectivament sigui escollida com a presidenta del Port. “Ja ho decidirem”, afirmen.

El càrrec de president de l'Autoritat Portuària –possiblement la infraestructura més important de Catalunya– el proposa la Generalitat, però depèn d'un organisme estatal, Ports de l'Estat, que penja del ministeri de Foment. Per tant, és aprovat pel consell de ministres. Sixte Cambra, nomenat el 2011 pel primer govern d'Artur Mas, va anunciar al desembre que deixaria el càrrec després de les eleccions del 21 de desembre, un cop es formés Govern.

Sixte Cambra és un empresari i consultor lligat al món de l'esport i de l'empresa que va exercir com a senador de Convergència i Unió tot i que no va arribar a militar en cap dels dos partits de la coalició. Aquest abril ha estat citat com a imputat pel jutge del cas 3%, que investiga el presumpte finançament irregular de CDC.

stats