Política 03/08/2020

El PDECat veu "partidisme" en la proposta d'Aragonès de personar la Generalitat en la causa del 3%

Budó diu que l'executiu valorarà si ha de prendre part en el cas

Anna Mascaró
2 min
El diputat de JxCat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

BarcelonaDos membres de JxCat al Govern, la portaveu Meritxell Budó i la consellera d'Empresa Àngels Chacón, han obert la porta aquest dilluns a acceptar la proposta del vicepresident Pere Aragonès perquè la Generalitat es personi com a acusació particular en el cas 3%. Però per al PDECat, processat en la causa juntament amb CDC i diferents empreses, el moviment d'Aragonès conté un element "partidista i d'oportunitat" que ha fet "com a representant d'ERC". El portaveu de la formació, Marc Solsona, ha valorat així la iniciativa, després de considerar "surrealista" que la seva formació estigui inclosa en la interlocutòria.

"El PDECat no és responsable de cap fet delictiu, no acceptarem que se'ns vulgui penjar la llufa de la corrupció", ha assegurat Solsona, que ha recordat que els fets van passar quan el partit "no existia", i ha avançat que estudiaran com respondre a aquesta qüestió. "No tindrem una actitud passiva i a la defensiva", ha dit.

Per la seva banda, Budó ha assegurat en una entrevista amb RNE que el Govern "valorarà en el seu seu moment" si s'ha de personar o no a la causa. La portaveu de l'executiu ha garantit que els serveis jurídics de la Generalitat estudiaran si l'erari públic va sortir perjudicat en el presumpte cas de corrupció de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC): "Si és així, tenim l'obligació de defensar els interessos de la Generalitat". En el mateix sentit s'ha expressat Chacón a Catalunya Ràdio, que ha assegurat que la Generalitat "s'ha de preocupar" davant de qualsevol tipus d'irregularitat. Amb tot, Chacón ha recalcat que "el PDECat no és el partit del 3%": "Gent com jo, que fa tot just quatre anys que hi som, no ens sentim part d'aquestes irregularitats".

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va tancar la setmana passada la instrucció del cas, que investiga càrrecs de CDC per haver presumptament cobrat comissions a canvi d'adjudicacions públiques per finançar el partit. El magistrat ha processat 28 persones físiques i 16 de jurídiques per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. En la interlocutòria, el jutge estableix un vincle entre el CDC i el PDECat, que considera un partit hereu de Convergència. És per això que imputa les dues formacions per tràfic d'influències i blanqueig de capitals, en entendre que hi ha indicis que "la creació del PDECat, lluny de correspondre's amb el naixement d'un nou partit", és un "canvi d'aparença" de la formació per intentar "desconnectar-se de les responsabilitats en què hagués pogut incórrer Convergència".

stats