El PDECat s'erigeix com a garantia d'una rebaixa d'impostos i de defensar els Mossos

Proposa suprimir l'impost de successions i el de patrimoni, a més d'endurir el càstig als ocupes

i
Núria Orriols
2 min
Joana Ortega, número dos del PDECat, a Manresa

Després d'anys sense defensar obertament les seves propostes –primer per la coalició amb ERC per fer JxSí i després per la incorporació d'independents a JxCat– i el divorci amb el partit de Carles Puigdemont, el PDECat en aquesta campanya s'ha desacomplexat i torna a centrar-se en l'eix ideològic. S'erigeix com a garantia d'una rebaixa impositiva a Catalunya i de defensar els Mossos d'Esquadra. Aquest diumenge la número dos de la candidatura, Joana Ortega, i el número tres, Marc Castells, han posat sobre la taula algunes de les mesures que volen impulsar: eliminar l'impost de successions (tot i que s'ha apujat aquesta legislatura quan el PDECat encara era al Govern), suprimir l'impost de patrimoni i endurir les penes de les ocupacions il·legals, que opinen que el govern d'ERC i JxCat toleren.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PDECat ha proposat una reforma legal perquè l'ocupació d'habitatges de primera residència sigui castigada amb penes de presó. Des del Partit Demòcrata també volen abanderar la defensa dels Mossos d'Esquadra, després que hagin estat en el punt de mira de l'independentisme durant el govern de Quim Torra, sobretot arran de la seva actuació en les protestes postsentència.

"Només si el PDECat té la clau els Mossos d'Esquadra tindran el suport del Govern per fer front a la seva feina de resposta i protecció dels ciutadans de Catalunya", ha afirmat l'exvicepresidenta Joana Ortega en un acte a Manresa, recollit per l'ACN. Ortega ha defensat que el vot al Partit Demòcrata serà "útil" per evitar un tripartit d'esquerres o la "continuïtat inoperant" de l'executiu actual entre JxCat i Esquerra. "Això ells no ho garanteixen, ja que competeixen per veure qui s'escora més a l'esquerra", ha lamentat Ortega, que ha tornat a demanar que la CUP no tingui la clau de la governabilitat.

El número tres del PDECat, Marc Castells

Però les crítiques a l'executiu actual no han acabat aquí. La número vuit de la llista del Partit Demòcrata per Barcelona, Ivet Castaño, ha opinat que la legislatura després de l'1-O ha sigut "estèril" i que l'aprovació d'algunes lleis han suposat un "atac directe" a les classes mitjanes, tot i que la candidata del partit, Àngels Chacón, va formar part del Govern fins al setembre.

Per la seva banda, Marc Castells, alcalde d'Igualada i també número tres del PDECat, s'ha abonat al discurs que Catalunya ha perdut el lideratge: "Com ens hem deixat perdre ser a l'avantguarda? Volíem ser els millors d'Europa i no som ni els primers de l'Estat", ha lamentat.

Tal com ja van fer ahir, els candidats del PDECat han criticat l'aposta de Junts per "activar" la declaració d'independència si hi ha una majoria del 50% dels vots. Segons Ortega, es tracta d'una "irresponsabilitat" i s'ha mostrat contrària a la "confrontació" amb l'Estat.

stats