Política 15/05/2021

El PDECat vol refundar el "centre ampli" en una assemblea ideològica després de l'estiu

Chacón agafarà les regnes del partit amb la mirada posada en les municipals

3 min
El president del PDECat, David Bonvehí, i l'aspirant a secretària general, Àngels Chacón, aquest dissabte

BarcelonaDesprés de quedar-se sense representació parlamentària a les eleccions del 14 de febrer, el PDECat ha fet aquest dissabte una assemblea extraordinària per marcar una nova etapa de la formació. Malgrat la difícil situació actual, el partit s'ha conjurat a continuar amb el lideratge d'Àngels Chacón –que, tal com va avançar l'ARA, pilotarà el partit– i a reconstruir el "centre ampli" de cara a les eleccions municipals, malgrat no tenir representació al Parlament. El president del partit, David Bonvehí, que es mantindrà només amb funcions representatives, ha anunciat una assemblea ideològica després de l'estiu per intentar reflotar el projecte i establir noves aliances.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem en disposició, juntament amb altres actors, però bàsicament nosaltres com a projecte més gran de tot aquest espai, de fer un projecte il·lusionant de centre ampli després de l'estiu", ha apuntat el president del partit en una intervenció recollida per Efe. Bonvehí ha advertit que caldrà "generositat" per incorporar altres mirades, però ha assenyalat que el PDECat "ha d'estar disposat a sumar amb persones de la societat civil" i d'altres sigles, com ja ha fet amb el partit Convergents, impulsat per l'exconseller de Justícia Germà Gordó.

Des de fa setmanes, els de Bonvehí mantenen converses amb alguns partits i personalitats amb aquesta intenció. El president manté un contacte habitual amb persones vinculades amb la Lliga Democràtica i el Partit Nacionalista de Catalunya, tot i que oficialment neguen les converses. Un dels objectius que ha verbalitzat Bonvehí aquest dissabte és forjar una candidatura alternativa a la Barcelona d'Ada Colau, on el partit aspira a presentar una llista pròpia el 2023.

Fonts del partit admeten que a les pròximes eleccions no podran presentar les mateixes llistes que abans, però sí que aspiren a tenir una marca pròpia almenys a les capitals de província. A les altres localitats es buscaran aliances amb candidatures locals, partits sorgits de l'espai postconvergent que no tenen representació i també amb Junts per Catalunya. "Si no pactem ens farem mal", assegura un dirigent del PDECat, apuntant que a les últimes eleccions al Parlament la divisió entre els dos partits va fer perdre a Junts la presidència a la Generalitat. En tot cas, des del partit de Carles Puigdemont la prioritat és atraure els dirigents del Partit Demòcrata a les seves files, no pas pactar amb l'estructura del partit de Bonvehí.

El pas endavant de Chacón

També ha sigut en el marc de l'assemblea extraordinària que Àngels Chacón ha manifestat la voluntat d'assumir la secretaria general del partit. Tal com va publicar ahir l'ARA, la candidata del partit el 14 de febrer ha decidit aparcar el seu retorn a l'empresa privada per agafar les regnes del Partit Demòcrata, i així ho ha explicitat davant els militants: "Us anuncio la meva disposició a dirigir aquest partit". La presentació de la candidatura es farà efectiva en les pròximes setmanes, perquè avui el PDECat només ha modificat els estatuts i la nova direcció no es posarà a votació dels militants fins d'aquí un mes aproximadament.

Chacón també ha carregat contra el desacord entre Esquerra, Junts i la CUP per formar govern i ha lamentat que Catalunya s'arrisqui a unes noves eleccions que "no li convenen". Tanmateix, si s'arriba a una situació de repetició electoral, ja ha anunciat que tornarà a encapçalar la llista del Partit Demòcrata. "Refermo el meu compromís d'encapçalar una candidatura del PDECat" si hi ha eleccions, ha conclòs.

La tasca de Chacón no serà fàcil: amb representació només al Congrés de Diputats i en l’àmbit municipal, té el repte de mantenir viu el partit. Un dels problemes principals és l’econòmic, perquè entre altres coses ha d’afrontar els més de 600.000 euros que els va costar la campanya electoral del 14 de febrer i que no podran tornar amb els ingressos del Parlament. També serà clau la decisió dels tribunals: l’Audiència Provincial està pendent de decidir si el PDECat –així com JxCat– és successor de Convergència i ha d’assumir la part del decomís de la sentència del cas Palau que el partit extint no pugui assumir. Alhora, està investigat pel mateix motiu a l’Audiència Nacional pel cas 3%.

stats