Àngels Chacón optarà a la secretaria general del PDECat

En cas de repetició electoral a Catalunya també té intenció de tornar-se a presentar als comicis

3 min
Àngels Chacon

BarcelonaEl PDECat afronta aquest cap de setmana un congrés extraordinari per reformar els estatuts i reestructurar-se després de quedar fora del Parlament. D'entrada no s'escollirà la nova direcció –es farà d'aquí un mes–, però després de diversos contactes entre els dirigents del partit es dibuixa ja una candidatura clara per liderar la formació: Àngels Chacón. La que va ser candidata del partit el primer cop que es va presentar en solitari a les eleccions optarà a la secretaria general –segons ha pogut saber l'ARA– i també té la intenció de tornar-se a presentar als comicis si hi ha una nova cita a les urnes al juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Chacón, finalment, fa un pas endavant també a la direcció del partit malgrat que d'entrada volia tornar a l'empresa privada. Una de les claus de la seva decisió és la possibilitat que hi torni a haver eleccions per la trencadissa entre Esquerra i Junts per Catalunya, la qual cosa, creuen fonts del partit, obliga la candidata a mantenir-se en l'escena política. El més probable és que anunciï les seves intencions aquest dissabte a l'assemblea que celebra el partit en un discurs en privat per als congressistes.

Amb el pas endavant de l’exconsellera d’Empresa, fa un pas al costat l’altre aspirant a la secretaria general –o el que almenys fins ara havia mostrat la seva predisposició a assumir-ne la responsabilitat–, Marc Solsona, portaveu del partit i alcalde de Mollerussa. Segons fonts de la formació, Solsona estarà a l’equip de Chacón i li donaran un paper amb projecció, així com David Bonvehí, que possiblement seguirà com a president del partit amb funcions més representatives (i no executives).

Sigui com sigui, els noms de la nova direcció del PDECat els hauran de validar els associats de la formació. Amb la reforma dels estatuts d’aquest cap de setmana, estarà clara l’estructura de l’executiva i, a partir d’aquí, es podran presentar candidatures per optar a dirigit el partit. Més o menys, doncs, el Partit Demòcrata tindrà la nova cúpula d’aquí un mes. 

La tasca de Chacón no serà fàcil: amb representació només al Congrés dels Diputats i a l’àmbit municipal té el repte de mantenir el partit viu. Un dels problemes principals és l’econòmic, ja que entre altres coses ha d’afrontar els més de 600.000 euros que els va costar la campanya electoral del 14 de febrer i que no podran retornar amb els ingressos del Parlament. També serà clau la decisió dels tribunals: l’Audiència Provincial està pendent de decidir si el PDECat –així com JxCat– és successor de Convergència i ha d’assumir la part del decomís de la sentència del cas Palau que el partit extint no pugui assumir. Alhora, està investigat pel mateix motiu a l’Audiència Nacional pel cas 3%.

El rol de Joana Ortega

La de Chacón no ha sigut l'única opció que s'ha valorat per renovar la direcció del PDECat. Abans que ella prengués la decisió, s'havia perfilat una altra candidatura. L'havien de capitanejar Marc Solsona a la secretaria general i l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega, que havia de presidir el partit. Tanmateix, el fet que transcendís públicament –ho va avançar El Periódico va generar malestar intern als sectors que no estaven assabentats del moviment. Algunes fonts de la formació admeten que el fet que Ortega provingués d'Unió generava recels en alguns sectors de l'ex-CDC que no veien amb bons ulls que una democristiana acabés dirigint la formació. Ortega va acabar anunciant que renunciava a presidir el PDECat però que es mantindrà “propera” al projecte, sobretot en el camp electoral i la mirada posada a Barcelona.

stats