Política 07/09/2020

Sánchez compta amb els quatre diputats del PDECat al Congrés per als pressupostos si trenquen amb JxCat

Aposta de nou per reformar el Codi Penal i trucarà a Torra per posar data ja a la taula de diàleg

M.f.f.
3 min
Pedro Sánchez ahir durant la segona sessió del debat d’investidura.

MadridLa Moncloa veu en la guerra oberta entre Junts per Catalunya i el PDECat una via per rascar vots de cara a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2021 o de cara a noves majories al Congrés. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat aquest dilluns que comptarà amb els vots dels quatre diputats del PDECat al Congrés si acaben trencant amb Junts per Catalunya. En una entrevista a TVE, el president espanyol ha dit que "si al final es produeix aquesta escissió" comptaran amb els quatre parlamentaris, que són Ferran Bel, Sergi Miquel, Concepció Cañadell i Genís Boadella. "Aquest país demana que, amb independència dels projectes polítics, plantegem en un moment d'extraordinària necessitat propostes inclusives", ha assenyalat.

Cal ser "empàtics" amb la societat catalana

Si cal com a contraoferta per als comptes, Sánchez ha reafirmat que el govern espanyol manté la promesa de la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió del Codi Penal. Ha dit que és un "compromís d'investidura", però ha evitat posar-hi una data. El president espanyol s'ha limitat a dir que el ministeri de Justícia "hi està treballant". Considera que cal "ser empàtics i sensibles" en aquests moments amb la societat catalana i ha insistit que té intenció de tornar a convocar la taula de diàleg aquest setembre.

En aquest sentit, ha assenyalat que "aquesta setmana" parlarà amb el president de la Generalitat, Quim Torra, amb la intenció de reactivar-la "els pròxims dies". Preguntat sobre si la data podria ser el 17 de setembre, Sánchez ho ha descartat i ha recordat que és quan el president de la Generalitat té la vista al Suprem sobre la seva inhabilitació. El president espanyol i el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, van pactar la setmana passada, en una reunió a la Moncloa per parlar de pressupostos, reunir la taula abans de la primera quinzena de setembre. És la condició que posen els republicans per avenir-se a parlar de pressupostos.

Sánchez no vol tancar-se portes per a l'aprovació dels comptes i està intentant ampliar al màxim la geometria variable que va començar a aplicar amb l'estat d'alarma, quan Ciutadans hi va votar a favor. Els quatre diputats del PDECat podrien convertir-se en una peça clau per a l'estabilitat de la legislatura espanyola si trenquessin amb Junts per Catalunya, que ja ha posat com a condició per seure a negociar que "cessi la repressió". Sobre aquesta qüestió, la republicana Marta Vilalta ha avisat Sánchez que no compti amb ERC i el PDECat com un sol actor polític. Si negocien, ho faran per separat. "ERC no anirà de bracet del PDECat a negociar res amb el govern espanyol", ha conclòs.

El president espanyol ha fet equilibris durant tota l'entrevista entre la majoria progressista que va donar suport a la investidura i el nou "soci estratègic" de la Moncloa, Ciutadans. D'una banda, ha garantit l'estabilitat de la coalició de govern amb Unides Podem i ha descartat una remodelació. De l'altra, ha dit que de cara a l'any vinent, i preguntat sobre pujades d'impostos com demanen els de Pablo Iglesias, cal prioritzar la recuperació econòmica. Ara bé, ha recordat que Espanya és un dels estats que menys recapta de la Unió Europea i que caldrà en un futur fer una expansió fiscal.

Precisament, sobre el pressupostos generals de l'Estat també n'ha parlat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. En roda de premsa, ha tornat a rebutjar negociar els comptes amb el partit taronja, perquè considera que és un partit que representa polítiques que "maltracten les classes populars" i ha tornat a apostar per mirar el bloc de la investidura per aprovar-los. Mena, però, també s'ha obert a apropar-se al PDECat per aconseguir els seus quatre vots. "Dialogarem amb totes les forces polítiques, primer amb les que van donar suport a la investidura, després amb les que es van abstenir i després amb les que hi van votar en contra", ha afirmat. "També amb els quatre diputats del PDECat", ha afegit. "Hem d'explorar totes les vies", ha dit Mena, excepte la de Ciutadans, a qui ha englobat dins el "bloc d'Ayuso".

Un acord per renovar el CGPJ que Casado va trencar

També ha continuat la pressió al PP perquè doni suport als pressupostos. El cap de l'oposició, Pablo Casado, va tancar la porta la setmana passada, després de la reunió amb Sánchez, a negociar-los, així com a desbloquejar els òrgans constitucionals. Preguntat sobre la informació que avança aquest dilluns El País, que Casado va confirmar a través d'un missatge de WhatsApp a Sánchez que hi havia acord PSOE-PP per renovar el Consell General del Poder Judicial, el president espanyol ha confirmat la notícia de manera implícita.

"Puc confirmar que els contactes es van produir a l'agost i van fructificar en uns acords al 99% i que inexplicablement el PP els va trencar. Però això ho haurà d'explicar el PP", ha assenyalat, i ha tornat a reclamar als populars que compleixin el mandat d'una Constitució que tant enarboren, ja que el CGPJ ja porta dos anys caducat.

stats