Pedro Sánchez evita confirmar la presència a la taula de diàleg

Junqueras i Rovira reivindiquen la negociació com la via per obtenir aval internacional

Ara
3 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès entrant ahir a la Moncloa.

BarcelonaPassen els dies i el president espanyol, Pedro Sánchez, continua sense confirmar la presència a la reunió de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat que s'ha de celebrar el 16 o 17 de setembre a Barcelona. Malgrat la pressió que els últims dies ha fet el president català, Pere Aragonès, perquè hi assisteixi, tampoc aquest diumenge en una entrevista a El País Sánchez ha volgut resoldre la incògnita. "La cosa més important no és si hi vaig o no; és si hi ha avenços en aquesta taula, i hi hem de treballar tots", s'ha limitat a respondre el cap de l'executiu estatal, que recorda que des que és president s'ha reunit amb el president Quim Torra, amb el mateix Aragonès i ja va participar en la primera trobada de la taula fa més d'un any i mig a Madrid. "Sempre he manifestat que la meva disposició per al diàleg és total", ha resumit. Malgrat tot, fonts del Govern consultades per l'ACN han insistit a reclamar la presència del president espanyol a la taula perquè la presència institucional ha de ser "al màxim nivell".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de l'indult als presos polítics i la remodelació del govern que va dur a terme el juliol, Sánchez ha intentat deixar en un segon terme la carpeta catalana, fins al punt de no garantir la seva assistència a la reunió. Però a l'entrevista Catalunya sí que hi apareix en diverses ocasions, i Sánchez insisteix que el seu executiu anirà a la negociació amb la Generalitat brandant la seva "agenda del retrobament", consistent, explica, en "un conjunt d'inversions de finançament per aprofitar aquesta etapa de recuperació i modernització". Quan se li pregunta per les paraules d'Aragonès en què confiava que s'hagi fet un referèndum abans del 2030, Sánchez hi passa de puntetes però afirma que "Catalunya necessita un Govern que surti del capficament dels últims quinze anys", recuperant el mantra que el problema no és entre Catalunya i Espanya sinó dins de Catalunya. "Espanya no té cap problema amb Catalunya, qui té un problema és el mateix independentisme amb la concepció plural de la societat catalana", conclou.

Malgrat la tebior de Sánchez, des d'ERC el seu president, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, han redoblat aquest diumenge l'aposta per la via de la negociació. En un article a El Punt Avui expliquen que cada cop que les institucions europees se'ls hi adrecen els fan saber de manera clara que la voluntat de negociar i dialogar ha de ser la "bandera" de l'independentisme", i insten a "aprofitar l'oportunitat de la negociació com una de les millors vies per fer realitat el somni de la República Catalana". Segons Junqueras i Rovira, cal mantenir el diàleg amb l'Estat a l'espera que les diferents resolucions judicials europees es pronunciïn sobre el Procés i es pugui forçar un referèndum. "Si abanderem aquesta negociació política, serà la mateixa comunitat internacional la que avalarà l'independentisme", opinen.

El desgast per a Joan Carles I

A l'entrevista a El País, Sánchez fa referència també a la situació de la monarquia arran de la fugida de Joan Carles I i les investigacions obertes contra el rei emèrit, de qui el fiscal considera que hi ha indicis de ser un "comissionista internacional". El president espanyol admet que l'actitud de l'exmonarca "no contribueix a la bona reputació d'Espanya" i assegura que no es farà res per intentar frenar la investigació oberta al Suprem. Tanmateix, torna a aixecar un tallafocs entre el comportament de Joan Carles I i la figura del seu fill, l'actual rei Felip VI.

Precisament Felip VI presidirà aquest dilluns l'estrena de l'any judicial, una cita marcada pel bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial. A l'entrevista, Sánchez carrega contra el PP per negar-se a pactar la renovació dels òrgans pendents i l'acusa de portar més de mil dies "fora de la Constitució".

'No' a una energètica pública
  • Una factura similar a la de 2018 La primera patata calenta del govern espanyol aquest curs és l'alça del preu de la llum. En l'entrevista, Sánchez rebutja la creació d'una energètica pública tal i com proposen els seus socis d'Unides Podem perquè no forma part de l'acord de la coalició, i reivindica que l'executiu ja ha pres mesures per pal·liar l'escalada de preus. "Hem restat uns 650 MEUR que anaven directe al compte de les elèctriques per bolcar-los als consumidors", subratlla, i anuncia que s'està treballant en un pla per garantir que al final del 2021 "els espanyols mirin enrere i vegin que han pagat en la factura de la llum una quantia semblant a la que van pagar el 2018",
stats