ELS DESPLAÇAMENTS DE L’EXECUTIU
Política 16/08/2016

Pelegrí i Ortega, els consellers més viatgers del Govern de Mas

Brussel·les, París, Berlín i Londres van ser les ciutats més visitades pels membres de l’últim executiu

Neus Vidal
4 min

BarcelonaSi no pots veure la imatge correctament, si us plau clica aquí

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que habitualment els viatges a l’estranger del Govern amb més ressò són els del president, en l’anterior executiu no va ser Artur Mas qui en va fer més. Segons dades obtingudes per l’ARA a partir d’una petició d’informació de la llei de transparència, el conseller que més va viatjar del 2011 al 2015 va ser Josep Maria Pelegrí. El titular del departament d’Agricultura va visitar altres països 39 vegades entre el 2011 i el juny del 2015 -quan els consellers d’Unió van dimitir del Govern-, i es va convertir-se així en el membre de l’executiu de Mas que més viatges va fer.

Bona part van ser a Brussel·les per assistir a reunions sectorials o a altres capitals europees per visitar fires. La majoria de desplaçaments duraven entre un i dos dies. Per exemple, l’assistència a la trobada de l’associació de les regions europees dels productes d’origen a Brussel·les va costar 938 euros. La fira Fruit-Logistic de Berlín del febrer del 2014, amb una visita d’un dia, en va costar 1.231.

Les competències d’Agricultura van portar el democristià a moltes reunions sectorials a Brussel·les i a visitar fires europees amb presència catalana.

En el rànquing de càrrecs que més viatgen, el president Artur Mas està empatat en la segona posició amb la vicepresidenta Joana Ortega, amb 28 viatges cadascú. Com Pelegrí, Mas també té com a destí més freqüent la capital belga, on va mantenir trobades amb diversos dirigents europeus, com el llavors president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso. Segons les dades de la Generalitat, va tenir un cost de 6.036 euros per una comitiva de cinc persones i un dia.

L’ara expresident també va viatjar als Estats Units en diverses ocasions. El 2012, amb una comitiva de 7 persones, va estar 5 dies promocionant Catalunya com a centre de recerca biotecnològica i destinació turística (gairebé 60.000 euros).

Beatificacions i misses a Roma

En els cinc anys que va ser vicepresidenta, Ortega va fer 7 viatges a Itàlia per entrevistar-se amb autoritats catòliques i assistir a actes com la beatificació de Joan Pau II a Roma. Aquest viatge del 2011, que va durar dos dies, va tenir un cost de 1.715 euros. Un any més tard, va anar al VII World Meeting of Families, a Milà (1.738 euros).

Només uns mesos més tard, al setembre, va tornar a Itàlia, aquest cop per mantenir una reunió amb l’ambaixador espanyol a Roma i una altra amb la cúria general dels claretians (1.738 euros). El 2013 l’agenda d’Ortega torna a incloure una estada de dos dies a Roma pel ritual de la imposició del pali, l’entrega de l’anell del pescador i missa als representants del Govern a la Ciutat del Vaticà (1.463 euros). Un mes més tard, consta un altre viatge a Roma per visitar l’Institut Cervantes, reunir-se amb el mossèn Salvador Pié i visitar la Pontifícia Universitat de la Santa Croce (3.597 euros).

Un any després, la canonització de Joan Pau II i Joan XXIII van ser els motius pel quals Ortega va tornar al Vaticà (630 euros). El 2015 ho va fer per la commemoració del centenari del I Congrés de Montserrat (788 euros). Tot i que entre les seves competències hi havia les d’afers religiosos, fonts pròximes a la vicepresidenta expliquen que hi ha desplaçaments en què Mas li delegava la representació de la Generalitat.

El destins més habituals dels consellers són les capitals europees. Després de Brussel·les, seu de les institucions comunitàries, París, Berlín, Roma i Londres són les ciutats que més vegades s’han visitat. Fora d’Europa els Estats Units, amb 14 desplaçaments, són el destí més habitual dels viatges de l’executiu.

Venècia és un altre dels destins habituals, sovint per assistir a la Biennal de la ciutat. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per exemple, hi va anar 4 vegades. El 2011 va inaugurar l’exposició de Catalunya i les Illes Balears, un viatge que va tenir un cost de 772 euros per dos dies. El 2012 hi va assistir per a la 13a Mostra Internacional d’Arquitectura (2.181 euros). Hi va tornar per inaugurar exposicions: el 2013 25% Catalonia at Venice (2.491 euros), i el 2014 Arquitectures empeltades (2.612 euros).

Partits de Champions del Barça

Aprofitar l’interès pel Barça per promocionar Catalunya és l’objectiu dels actes organitzats per l’Agència Catalana de Turisme a les ciutats on es juga la final de la Champions. El 27 de maig del 2011 Artur Mas va viatjar a Londres per assistir a aquest acte i al partit de futbol. L’acompanyava una comitiva de 6 persones (21.628 euros per 3 dies). El mateix patró es va seguir a la final de Berlín del juny del 2015. Va tenir un cost de 24.241 euros per un dia i un seguici de 12 membres. Des de Presidència asseguren que no tots els membres de les comitives van assistir als partits.

Francesc Homs va fer un viatge a París com a conseller de Presidència l’abril del 2015 exclusivament per assistir al partit de Champions entre el PSG i el Barça, que va costar 997 euros. Homs és dels menys viatgers. Els seus dotze desplaçaments representen tres cops menys que els que va fer Pelegrí. La cartera d’Agricultura és la que més obliga a viatjar en un govern que va gastar, en total, 1,2 milions d’euros en viatges a l’exterior.

stats