17/08/2016

El pèndol del president espanyol

2 min
Mariano Rajoy i José Manuel Villegas (C’s) van comparèixer ahir per valorar l’estat de les converses per a la investidura.

Mariano Rajoy ha punxat el globus de les condicions “innegociables” d’Albert Rivera i ha anunciat que vol parlar amb Pedro Sánchez sobre la data d’un eventual debat d’investidura. El pèndol de Rajoy, doncs, oscil·la lliurement, entre els dos plans i durant el temps que calgui. La pregunta és: per què va menystenir Rivera? Segons va explicar “ningú ha dit ni una paraula sobre les condicions” i va negar que la reunió de l’executiva s’hagués convocat per a això, quan el 10 d’agost va dir que aquest òrgan era el que havia de prendre la decisió, i va fer un tuit en què deia: “Un cop conegudes les condicions de C’s per negociar, les sotmetré a debat i aprovació del comitè executiu nacional del PP”. Vol abaixar els fums a Rivera i anar a una negociació molt lenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què li passa a Rajoy? Doncs que cavalca cap a una crisi política descomunal i ignora com sortir-ne. Als seus companys d’armes els ha explicat que la legislatura serà molt difícil encara que s’aconsegueixi formar govern. La crisi de la investidura és l’epidermis de la crisi política, econòmica i social de l’Estat. Rajoy ja sap que fins i tot si aconseguís ser investit, no hi hauria pacte de govern. Per tant, s’ha obert una etapa d’inestabilitat crònica a la italiana. Rajoy també ha menystingut Rivera en l’assumpte de la “data i l’hora” de la investidura, Rivera dixit. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, era a la reunió del carrer Génova -l’edifici que ha sigut presumptament rehabilitat amb pagaments en negre per valor d’1,5 milions d’euros- però ningú va sentir que digués res de fixar cap data per establir la sessió. Rajoy va parlar de la seva necessitat de consultar Sánchez: “El que pertoca ara és que jo pugui tenir una conversa amb el senyor Sánchez per veure si realment vol repetir les eleccions i quin és el seu criteri sobre la data del debat d’investidura”.

Cap a uns tercers comicis?

Rajoy sospita que Sánchez vol repetir eleccions perquè té informació del que s’està cuinant. Ahir, en la reunió de la direcció del grup parlamentari, Sánchez va dir que el pitjor per al PSOE ja havia passat i que si hi hagués noves eleccions no seria cap drama. Sánchez no fa el pas del no a l’abstenció davant de Rajoy i el PP, sinó del no al sí a unes terceres eleccions. El líder socialista compta amb el desgast de Rajoy, els nous escàndols del PP, la crisi de Podem i el maltractament del PP a C’s. Fins ara Rajoy tenia en compte una hipòtesi: que si se sotmetés a una investidura bluf, fallida, podria intentar-ho altre cop i aconseguir en un segon intent el que Sánchez li hauria negat en el primer. És a dir, després d’estar empatats en el fracàs de la investidura, el socialista canviaria de posició amb certes condicions. Ara, però, tem que Sánchez vulgui anar a eleccions o ja no li importi que finalment se celebrin. El pèndol de Rajoy seguirà oscil·lant durant un cert temps. De moment segueix sent precandidat, ja que no vol fixar data de la investidura, quan es convertirà definitivament en candidat.

stats