La relació Sumar-Podem
Política 26/01/2024

Podem perd un diputat al Congrés en favor de Sumar

Lilith Verstrynge deixa la política i la substituirà Candela López, dels comuns

2 min
Lilith Verstrynge

MadridNo fa ni dos mesos que Podem va abandonar el grup parlamentari de Sumar per passar al grup mixt amb l'objectiu de marcar perfil propi i fer servir els seus cinc diputats per pressionar el govern de coalició. El partit lila va fer una primera demostració d'aquest nou rol d'oposició tombant el decret de la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que reformava el subsidi d'atur. Amb aquesta decisió, Podem llançava un avís de cara a l'inici de legislatura: estan disposats a posar bastons a les rodes i, per tant, l'executiu PSOE-Sumar s'haurà de guanyar els seus vots si vol tirar endavant la seva agenda legislativa. També era un toc d'atenció a Díaz, amb qui tenen una guerra oberta. Ara bé, la renúncia per sorpresa de Lilith Verstrynge, diputada al Congrés i número tres de Podem, fa que la formació lila perdi força. A partir d'ara tindrà només quatre diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Verstrynge, que va ser qui es va encarregar de les converses amb el PSOE per negociar un altre dels decrets de l'agònic ple de fa dues setmanes, l'anticrisi, que sí que es va aprovar, ha anunciat en un missatge a X que deixa la política. "Els comiats són difícils i tristos", ha dit, i ha agraït la confiança de la militància de Podem.

Si bé el degoteig de baixes per desavinences amb la direcció del partit ha estat una constant en els últims mesos, la marxa de Verstrynge és amistosa. Fonts del partit lila agraeixen la seva "gran feina" com a secretària d'organització, càrrec que ara queda vacant. "Aquesta sempre serà casa seva", afirmen, i li traslladen "els millors desitjos". També subratllen el desgast patit en els últims mesos, en què Verstrynge "ha estat al capdavant de les negociacions amb Sumar". "Una tasca molt exigent que ha desenvolupat en condicions molt difícils", expliquen. "Ara el que és fonamental és que et cuidis i estiguis bé", li ha receptat en un missatge a X la líder del partit, Ione Belarra.

La decisió de Verstrynge afavoreix Sumar, que guanya una diputada. La següent a la llista és Candela López, coordinadora dels comuns, que va ser la número sis de la candidatura de Sumar-En Comú Podem per Barcelona el 23-J i ara haurà de decidir si agafa l'acta. Per mantenir els equilibris interns de la coalició electoral, Díaz va situar Verstrynge com a número quatre per Barcelona tot i ser madrilenya. Sumar va obtenir cinc diputats en aquella circumscripció i ara la llista corre i beneficia Sumar, que recupera un escó i se situa en 27. Ara bé, Podem continuarà sent necessari en l'aritmètica parlamentària de la majoria plurinacional. Tanmateix, la pèrdua d'una diputada i d'un càrrec orgànic rellevant fa que es quedi encara més en minoria. A més, el partit té cada cop menys efectius.

stats