Política 21/10/2020

Pere Soler: “Em vaig enfadar molt amb el pla de Trapero per detenir el Govern”

Ex director general dels Mossos d’Esquadra

Gerard Pruna
2 min
Pere Soler: “Em vaig enfadar molt amb el pla de Trapero per detenir el Govern”

BarcelonaPere Soler (Terrassa, 1967) va ser director general dels Mossos d’Esquadra durant la tardor del 2017. Aquest dimecres, després de tres anys esperant, l’Audiència Nacional el va absoldre dels delictes de sedició i desobediència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com està?

Doncs com que no estava gaire preocupat, avui tampoc estic més eufòric del normal.

¿No estava preocupat?

Crèiem que havíem fet el que era correcte i que, si en el judici érem capaços d’acreditar-ho, havia d’anar bé. I si no, com que no estava a les nostres mans, ja no em podia preocupar. A mi em preocupen les coses que depenen de mi. No tenia la sensació que hagués anat malament, però veient el vot particular és cert que, de la mateixa manera que la pilota ha caigut en un costat, podria haver caigut en l’altre.

Què en pensa del vot particular?

Dona per fetes coses que ha quedat demostrat que eren falses en el mateix judici. Pensava que seria més raonat. Quan ens arriba que hi ha molta discussió al tribunal, no m’acabo de creure que algú defensi la sedició, però si consideres que has de fer una acusació per sedició l’has de treballar més.

¿Ha passat algun moment difícil?

Em vaig enfadar molt amb el pla de Trapero per detenir el Govern. No li havia manat ningú i eren els seus comandaments orgànics. Tot el cos de comissaris sabia que el Govern va estar a punt de convocar eleccions i que, si no, s’acatava el 155. Em va doldre pel Govern i pel president.

¿I les declaracions de De los Cobos i Baena el van sorprendre?

De los Cobos és un personatge que només de veure’l ja li fas el perfil. Fa declaracions diferents a la instrucció del Suprem, a la instrucció de l’Audiència i en els dos judicis. És un senyor que es creu el que diu. Tant ell com Baena estaven molt centrats en el major, perquè hi havia qüestions personals.

¿Preveuen actuar contra ells?

No ens pertoca a nosaltres. Els atestats són un desastre, però ja tenen el càstig de la sentència. Tota aquesta gent es creia les mentides que van escriure. No crec que hàgim d’impulsar que es demani imputar per fals testimoni, això en un país normal ho fa la Fiscalia. El Tribunal Suprem en el seu moment ja no accepta ni l’acarament amb López perquè sap que patirà.

¿Tem que el Suprem o l’Audiència revoquin l’absolució?

No. Abans, podia ser. Després de la jurisprudència europea és impossible. Bé, tot és possible. Però canviar la sentència absolutòria és més difícil que fer la sentència del Suprem sobre l’1-O. Els fets provats no es poden tocar. Has d’encaixar els fets delictius amb els fets provats.

¿Voldria tornar als Mossos?

No tornaré, perquè no és bo per al cos ni per a la institució. Nosaltres vam ser-hi en un moment molt complicat i estem satisfets perquè tot ho vam fer d’una manera impecable. No ho veig. És una etapa passada, igual que no tornaria mai a presons. Cada temps i cada Govern necessita la seva gent, i necessita gent nova.

¿Trapero hauria de ser restituït?

Això ho han de decidir el conseller Sàmper i el major Trapero.

stats