Política 03/04/2014

Pilar Urbano: “El 23-F va començar a la Zarzuela”

L'autora de 'La gran desmemòria' assegura que el rei va plorar la nit del 23-F "en creure que havia perdut la corona"

Europa Press
2 min
El rei Joan Carles, aquest dijous al palau de la Zarzuela / EFE

MadridLa periodista Pilar Urbano ha assegurat durant la presentació del seu últim llibre, 'La gran desmemòria', que l'operació Armada, que va desembocar en el cop d'estat del 23-F, va començar el 5 de juliol de 1980 a la Zarzuela, i que el rei Joan Carles en va formar part fins dues setmanes abans que el tinent coronel Antonio Tejero entrés al Congrés el 23 de febrer de 1981. No obstant, ha aclarit que l'operació va derivar en el cop "tot i que el rei no ho volia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Urbano ha insistit que Joan Carles estava informat del pla ideat pel general Alfonso Armada però només fins que la Zarzuela "va deixar anar l'operació", l'11 de febrer de 1981, i la va donar per tancada després de proposar Leopoldo Calvo-Sotelo com a successor de Suárez a la presidència del govern espanyol. Segons Urbano l'operació Armada i el 23-F "són dos episodis molt diferents" i el rei "no sabia res" sobre el cop: "No sabia que el Congrés seria assaltat. Per això plora la nit del 23, perquè creu que ha perdut la corona", ha assegurat, i ha afegit que va ser aleshores quan el monarca va dir: "Ni abdico ni marxo, haureu d'afusellar-me".

La periodista ha relatat com, després del cop d'estat, el rei i Suárez es van culpar mútuament que aquest finalment s'hagués produït. Suárez creia que el rei Joan Carles l'havia "traït". Però Urbano, potser per rebaixar la polèmica, ha tingut paraules positives per al rei, de qui ha dit que "va portar a Espanya la democràcia. El rei s'ho ha passat malament. Aquest senyor ens va tornar tots els poders i va convertir això en una monarquia popular. Va acceptar que legalitzés el PCE, encara que hi va posar traves, però també les va posar Felipe González als Pactes de la Moncloa i va acceptar ser vicepresident en un govern militar", ha assenyalat, referint-se a l'operació Armada.

"Qui se sent ferit per la veritat estima la mentida"

Sobre González, que ha acusat la periodista de "mentir", Urbano ha destacat que l'expresident socialista és "molt fantasiós i creatiu. Ha trobat un nou ofici, el de joier", ha ironitzat Urbano, després d'assegurar que "qui se sent ferit per la veritat estima la mentida". Segons Urbano, tot el que explica en el seu llibre són fets contrastats amb tot tipus de fonts.

Urbano ha estat especialment contundent amb la investigació militar del 23-F i ha titllat de "simulacre" el judici de guerra. "Hi va haver moltes anomalies, com el fet que segués a la banqueta un reduït grup de militars", ha assegurat, i ha denunciat que també es va ocultar la "trama civil" que hi va haver darrere del cop i que ella dóna en el seu llibre "amb noms i cognoms". "Hi va haver un desig exprés de Leopoldo Calvo-Sotelo que la trama civil no entrés en el judici i que toqués com menys militars millor", ha afirmat, i ha afegit que hi havia "por" que la declaració d'algun dels civils es convertís en "el fil a estirar" que ho destapés tot.

stats