Un pla de xoc de 1.500 milions d'euros: la primera proposta del govern alternatiu d'Illa

Els socialistes enviaran el document a la Generalitat i presentaran una moció al ple amb les mesures

2 min
Membres del PSC, entre ells el seu líder, Salvador Illa, en la primera reunió del govern alternatiu

BarcelonaUn mes després de la seva posada en escena –amb el nomenament del president i els consellers a l'ombra– el govern alternatiu del PSC ha presentat aquest dijous la seva primera proposta: un pla de xoc de 1.500 milions d'euros per fer front a la crisi social generada pel covid-19. Un document de 28 pàgines detalla les diverses mesures indicant els diners que s'hi haurien d'invertir i les persones que en sortirien beneficiades, així com els diferents fons d'on s'han de treure els diners. Tot com si es tractés d'un pla de xoc anunciat per Pere Aragonès, amb la diferència que el recorregut és més limitat: es presentarà en forma de moció al Parlament, es traslladarà el seu contingut a l'executiu català i, com a molt, alguna de les mesures acabarà convertida també en proposta de llei per part dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les propostes que des del PSC asseguren que acabarà sent una proposició de llei és el nou sistema de cures residencials. Dins d'aquest d'àmbit, els socialistes aposten per ampliar l'atenció sanitària als territoris més desafavorits, amb una inversió de 67 milions d'euros. També situen com a prioritari revertir la privatització de les residències i construir nous centres de gent gran –concreten que començarien per 10 residències públiques i 500 places més de centres de dia.

El govern alternatiu presenta sis eixos que agrupen 26 accions, amb mesures que afecten la infància, l'habitatge o les rendes i que estan projectades a un any, precisament per posar les bases de la recuperació postcovid. Des d'ampliar la cobertura de la renda garantida a la ciutadania –amb una inversió de 57 milions– fins a la implementació de targetes moneder perquè les famílies vulnerables puguin anar a comprar menjar als supermercats, un fet que a Barcelona ja es fa, i que el PSC bateja com a Alimentació 365 dies l'any. Una mesura que calculen que beneficiarà 60.000 famílies. Les ajudes per menjar també les traslladen a l'educació: proposen que la secundària recuperi el menjador.

En l'àmbit de l'educació, també aposten per invertir 67 milions d'euros per combatre la bretxa digital. Els joves, de fet, són una de les franges d'edat a les quals els socialistes paren més atenció, ja que també proposen crear un programa de formació, assessorament i experiència (FAE) tant per ajudar-los a buscar feina com per formar-los, i volen posar en marxa ajuts retornables dirigits per pagar l'entrada d'un pis. Pel que fa a l'habitatge, aposten per fer una convocatòria d'ajuts permanent –ara s'obren per períodes–. En el document, s'hi sumen mesures com equiparar les prestacions socials de les famílies monoparentals i nombroses –ara les primeres són més baixes– i actualitzar la cartera de serveis socials.

Tres fons per pagar el pla de xoc

Amb tot, ¿d'on provenen aquests més de 1.500 milions d'euros? 900 milions vindran dels fons covid que la Moncloa enviarà a Catalunya aquest 2021, gairebé 500 milions d'euros provindran de les mateixes arques públiques de la Generalitat i 250 més dels fons de l'Estat. El govern a l'ombra d'Illa aprovarà divendres el document i després el presentarà al tercer sector contrastar-lo.

stats