Política 27/10/2014

L'assemblea de Podem dóna tot el poder a Pablo Iglesias per intentar guanyar les generals

El seu projecte obté el 80% dels vots i organitzarà la formació, amb una única secretaria general, per guanyar les eleccions

Efe
2 min
Part de l'equip promotor de Podem a l'assemblea ciutadana 'Sí es pot', celebrada aquest cap de setmana al palau de Vistalegre. EFE

MadridEls projectes organitzatiu, ètic i polític de l'equip de Pablo Iglesias han obtingut més de 90.000 vots, el 80,71% dels inscrits en l'assemblea ciutadana de Podem, i assumirà el repte d'organitzar i preparar el nou partit per afrontar i guanyar eleccions, com pretenen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això suposa, com plantejava Iglesias, que Podem tindrà un lideratge clar i fort amb un únic secretari general i que no es presentarà amb les seves pròpies sigles a les eleccions municipals de maig, sinó en candidatures d'unitat popular, mentre que sí que concorrerà amb la seva marca a les autonòmiques i generals.

La segona proposta d'organització més votada, segons ha anunciat l'equip tècnic en roda de premsa, ha estat la de Sumant Podem, de l'eurodiputat Pablo Echenique, que proposava una direcció amb diversos portaveus i que ha obtingut un 12,37% dels suports en la votació, en què han participat 112.070 persones de les més de 200.000 inscrites.

Quant als documents polítics, el segon amb més suport ha estat el de Construint Poble, que plantejava que Podem es presentés amb les seves sigles als comicis municipals, i que ha obtingut un 2,92% dels vots.

Durant la roda de premsa que han ofert les integrants de l'equip tècnic Nagua Alba, Sara Bienzobas i Lucía Ayala, han destacat l'èxit del procés de votació, en què ha pogut participar tothom qui ha volgut sense necessitat de tenir carnet ni pagar quotes a cap partit.

"Confiem en la gent per reconstruir el país", ha dit Bienzobas, que ha aprofitat també per opinar sobre la detenció de l'exsenador del PP Francisco Granados que, segons ha dit, és un símptoma més que "la descomposició del règim s'accelera i amenaça de podrir-se".

Segons Nagua Alba, Podem ja està canviant la política del país perquè "mai fins ara s'havia produït un procés participatiu d'aquesta naturalesa i magnitud". Ha destacat també que Podem està demostrant que la democràcia no és una realitat cada quatre anys: "No venem democràcia, la practiquem", ha dit.

A partir d'ara comença la segona fase per preparar i organitzar el partit de cara al pròxim cicle electoral. Del 31 d'octubre al 5 de novembre s'obre el termini per a la presentació de candidatures al consell ciutadà –el màxim òrgan de direcció entre assemblees– i també a secretari general. Del 6 al 10 de novembre, després d'anunciar les llistes definitives, es durà a terme la campanya dels candidats. Les votacions es faran del 10 al 14 de novembre.

stats