LLUITA ANTITERRORISTA
Política 16/02/2011

Dos informes de la Policia i la Guàrdia Civil vinculen Sortu amb ETA

Els dos cossos policials consideren les persones que formen Sortu com una primera evidència d'aquest vincle

Redacció
1 min

BarcelonaLa Policia Nacional i la Guàrdia Civil han elaborat dos informes sobre Sortu, encarregats pel ministeri de l'Interior, que conclouen que hi ha lligams entre la nova formació política del País Basc i ETA. Segons el primer informe, la Policia conclou que la renúncia a la violència és una simple estratègia de Batasuna per esquivar la llei de partit i tornar a les institucions democràtiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts consultades per l'Agència Efe justifiquen aquest vincle per la presència al partit d'històrics dirigents de la banda terrorista com Rufi Etxeberria o Iñigo Iruin. La Policia assegura que existeix un fil conductor entre Sortu i Batasuna i que darrere dels promotors del nou partit, aparentment “nets” i sense connexions rellevants amb la formació il·legalitzada hi ha l'entorn polític d'ETA.

D'altra banda, la Guàrdia Civil també assegura que Sortu és una estratègia d'ETA. En un informe, l'institut armat es basa en una sèrie de manifestacions de membres de Batasuna, com el mateix Etxebarria o Txelui Moreno, que l'any passat ja anunciaven la seva intenció de “legalitzar una marca pròpia” per poder complir la llei. A més, entre els participants hi ha membres d'Ekin, l'aparell polític de la banda.

El ministeri ha enviat aquests informes a la Fiscalia i a l'Advocat General de l'Estat per comprovar si la sol·licitud d'inscripció de Sortu compleix els requisits de la Llei de Partits. Tanmateix, les mateixes fonts diuen a Efe que aquests dos informes no estan tancats perquè cada dia s'hi afegeixen nous documents.

stats