Política 28/03/2018

La Policia Nacional deté tres dels acompanyants de Puigdemont a Alemanya

Tots queden en llibertat hores després però s'enfronten a càrrecs d'encobriment

Dani Sánchez Ugart / Pau Esparch
2 min
Podria la justícia espanyola desistir que li lliurin a Puigdemont?

Madrid / BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut aquest dimecres tres dels quatre acompanyants que anaven amb el president Carles Puigdemont a la furgoneta que es dirigia a Brussel·les quan va ser detingut a Alemanya. Es tracta de dos agents dels Mossos d'Esquadra de qui el cos espanyol ha fet públics el nom i els cognoms, i del professor d'història de la UB Josep Lluís Alay, que també és col·laborador de l'ARA. Els tres detinguts han quedat en llibertat aquesta nit a l'espera que els citi pròximament l'Audiència Nacional, segons fonts de la Policia Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les detencions s'han produït just un dia després que la Fiscalia General de l'Estat anunciés que havia obert una investigació per un presumpte delicte d'encobriment contra les persones que acompanyaven Puigdemont quan entrava a Alemanya. L'empresari Josep Maria Matamala, que sempre ha estat al costat de Puigdemont des del seu exili, ha sigut l'únic dels quatre investigats que la Policia Nacional no ha arrestat.

Un dels mossos ha sigut detingut avui a les 12.45 h a l'aeroport del Prat, on ha arribat amb un vol procedent de Brussel·les. Pel que fa a l'altre agent, ha quedat arrestat un quart d'hora després, a les 13.00 h, a prop del seu domicili, a Vilassar de Mar. En el cas de Josep Lluís Alay, ha sigut detingut a les 19.20 h a Barcelona. Els tres detinguts han prestat declaració davant la Policia Nacional a les dependències de la Verneda, a Barcelona. Una vegada acabada la compareixença, tots tres han quedat en llibertat amb càrrecs.

Els delictes d'encobriment, inclosos a l'apartat 3 de l'article 451 del Codi Penal, preveuen una pena de presó d'entre sis mesos i tres anys per auxiliar un "presumpte responsable d'un delicte a eludir la investigació de l'autoritat o dels seus agents, o a sostreure's en la recerca i captura", sempre que el fet formi part d'un seguit de delictes entre els quals es troba la rebel·lió.

La Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional va obrir una investigació als quatre acompanyants de Puigdemont -els dos mossos, Alay i Matamala- i va enviar ahir a la Fiscalia de l'Audiència Nacional un informe per determinar si havien incorregut en alguna conducta delictiva pel fet d'haver ajudat Puigdemont, que va ser detingut en la seva presència aquest diumenge a Alemanya. El ministeri públic considera que tots quatre podrien haver comès un delicte d'encobriment.

Investigació interna als agents

Paral·lelament, els Mossos han obert una investigació interna als dos agents. La divisió d'afers interns del cos és qui ha assumit aquest expedient. En principi els dos mossos estaven fora de servei, però el cos vol aclarir si tenien un permís o estaven de vacances. Igualment, no es descarta que se'ls pugui expedientar per la seva actuació: ja hi ha el precedent recent d'un agent dels Mossos a qui es va investigar per acompanyar Puigdemont a Brussel·les i que va acabar expedientat.

El mosso va agafar un permís per poder marxar amb Puigdemont, i quan aquest període es va esgotar estava de vacances; per tant, no se'l podia considerar absent del seu lloc de treball. Tot i això, sota la intervenció de la Generalitat amb l'article 155 es va obrir un expedient disciplinari a l'agent.

stats