Política 02/10/2020

Els presos polítics podrien aspirar a fer campanya si les eleccions són el 14 de febrer

La majoria hauria complert una quarta part de la condemna i tindria oberta la porta dels permisos

Ara
2 min
D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau

BarcelonaAmb el tercer grau en mans del Tribunal Suprem, els presos polítics estan pendents de saber quan de temps s'allargarà la situació d'incertesa actual. De fet, molts es resignen al fet que la semillibertat no podrà tornar a ser possible a curt termini, tenint en compte les últimes resolucions de l'alt tribunal. L'única certesa que els dona el reglament penitenciari és la data a partir de la qual podran aspirar als permisos penitenciaris. Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i, a partir d'aquest divendres, Josep Rull ja han complert una quarta part de la condemna i, per tant, se'ls obre la possibilitat de passar fins a 36 dies a l'any fora del centre penitenciari (18 cada semestre). Amb les eleccions pràcticament definides per al mes de febrer –Roger Torrent ha anunciat la data del dia 14–, la gran majoria dels presos polítics podrien accedir aleshores als permisos i, si ningú els hi impedeix, participar en la campanya electoral.

Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa en serien les excepcions, si bé en el cas de l'exconsellera de Treball i Afers Socials de moment encara manté el tercer grau. Els últims d'afegir-se a la llista serien el 2 de febrer l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i el 31 de gener el president d'ERC, Oriol Junqueras. Cap d'ells, però, podria formar part de les llistes mentre segueixin complint la condemna. El temps màxim que podrien passar de permís fora de la presó són set dies seguits, sempre que ho autoritzi el jutge de vigilància penitenciària. La Generalitat els pot concedir sense passar pel filtre judicial permisos de fins a quaranta-vuit hores.

Queden més de quatre mesos per als comicis i la situació encara podria canviar molt. Sobre la taula del govern espanyol hi ha els indults i Unides Podem negocia amb el PSOE l'impuls de la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els presos polítics. A més, l'independentisme insisteix en l'amnistia. A ningú se li escapa la importància que podria tenir la presència de Junqueras en els actes d'Esquerra o de Sànchez, Rull i Forn als de JxCat.

Si les eleccions són a mitjan febrer, els presos podrien sortir de permís i participar en la campanya sempre que ho vulguin i que la justícia no els veti aquesta possibilitat. En cas que haguessin sigut el 7 de febrer, com es preveia inicialment, la situació només hagués variat lleugerament perquè en el cas de Junqueras i Forcadell només haurien pogut participar en la setmana final de campanya. Ara bé, la diferència encara hagués sigut més gran si Quim Torra hagués convocat eleccions abans de ser inhabilitat, per exemple per al novembre, quan ni Junqueras ni Forcadell haguessin tingut marge per demanar els permisos penitenciaris.

stats