Política 31/10/2019

Els populars fien la remuntada a Catalunya a la carta Álvarez de Toledo

La candidata rebaixa el to contra l'independentisme, però recepta "política de fermesa" amb Catalunya

Ruth Pérez Castro
4 min
La candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, a l'arrencada de la campanya electoral pel 10N

BarcelonaTot o res. Aquesta va ser la tàctica amb què els populars van encarar la cursa electoral del 28 d'abril. O una Moncloa liderada per Pablo Casado, o l'abisme amb Pedro Sánchez. Però els diagnòstics van errar a Génova després d'haver desoït la brutal patacada que llavors ja els vaticinaven les enquestes. El partit va entomar el pitjor resultat electoral de la seva història: va acceptar que el seients blaus al Congrés de Diputats quedaven relegats a una seixantena i va observar com se li escapava de les mans un dels seus béns més preuats: la majoria al Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sis mesos més tard, i havent paït la desfeta a les urnes, els populars es disposen ara a redreçar l'estratègia donant un nou vot de confiança a un dels seus puntals mediàtics: Cayetana Álvarez de Toledo. Abrigada pels pesos pesants de la formació, la cap de llista popular per Barcelona ha donat el tret de sortida a la campanya electoral des d'una dels feus del partit: Castelldefels. El 26 de maig, de fet, el PP va ser el partit vencedor a les urnes municipals, tot i que van quedar allunyats de l'alcaldia per un pacte a tres entre el PSC, En Comú Podem i Esquerra.

"De Castelldefels a la Moncloa", ha bramat el número tres per Barcelona, Manuel Reyes, que ha rememorat la campanya electoral de l'any 2011. Aleshores, com enguany, la cursa a les generals va començar a Castelldefels, i va acabar, quinze dies més tard, amb el candidat popular erigint-se president.

Objectiu: la remuntada

En els comicis de primavera, el retorn a la política -a despit d'alguns dirigents del partit- de la periodista i exdiputada del PP en temps de l'expresident José María Aznar havia de servir per taponar la fuga de vots que perdien cap a Ciutadans i la ultradreta de Vox. Una tasca en què va fracassar. Ara, els aires de tardor li atorguen una nova missió: la remuntada.

Mentre que els populars confien que el pitjor ja ha passat i que ara ja tan sols els queda refer el camí, el CIS els dona la raó tímidament. Després d'haver perdut fins a cinc diputats a Catalunya i haver quedar orfe a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona, el baròmetre els augura un resultat molt similar i els concedeix, com a màxim, un nou representant al taulell estatal.

Si bé és cert que, d'acord amb aquest pronòstics, l'operació Cayetana tornaria a fallar, també ho és que el mètode de José Félix Tezanos no convenç entre les files populars. Per contra, ells es miren l'horitzó del 10 de novembre amb optimisme i aspiren a recuperar quatre dels cinc diputats perduts, la majoria a Barcelona. Tanmateix, no renuncien a rescatar l'històric escó caigut a la circumscripció més meridional: Tarragona. "Les coses aniran bé. No ens podem posar exultants, però aniran bé", ha augurat la candidata, que ha assegurat que "veu força i optimisme".

La candidatura del PP per Barcelona a les eleccions generals del 10N

Per incrementar la representació a Madrid, la cap de llista per Barcelona ha arrencat la campanya rebaixant les formes però mantenint-se en el fons respecte al 28 d'abril. "Cal política de fermesa", ha receptat Álvarez de Toledo per, ha dit, "fer que l'Estat torni a Catalunya". Tot i això, la candidata ha avisat que el partit no mantindrà la mateixa estratègia que havia tingut fins ara amb l'independentisme i que, malgrat haver "comès errors, aquests s'han acabat".

Moderació, malgrat l'èpica

Acompanyada del president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, i del número tres per Barcelona, Manuel Reyes, la candidata popular ha arribat al restaurant on han arrencat la campanya electoral enmig d'aplaudiments i al ritme d'una versió amb tints d'èpica del tradicional himne del partit.

Tanmateix, Fernández ha sigut el primer a demanar "moderació" malgrat l'èpica que destil·lava l'inici de l'acte. "Hem de ser capaços d'analitzar per què ens van abandonar [els votants]", ha admès el líder del PPC, que ha assegurat que "el de la solitud ha estat un dels retrets" que més els han repetit. "No hi haurà miracles si no ens movem", ha advertit el també diputat al Parlament que ha asseverat que la formació "encara paga la pena".

El president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, a l'arrencada de la campanya electoral del 10N

En sintonia amb les paraules del líder popular a Catalunya, la fins ara portaveu del PP al Congrés s'ha reivindicat com la candidata "dels desemparats i els marginats" al territori, en al·lusió als catalans no independentistes, i ha cridat a fer confiança a la formació que representa per "acabar amb l'aliança del socialisme i el nacionalisme". "El PSOE pretén continuar amb la política d'apaivagament del nacionalisme", ha considerat Álvarez de Toledo, que creu que el moment actual és un "punt d'inflexió en els 40 anys de democràcia" a l'estat espanyol.

La candidata, de fet, ha centrat gran part del seu discurs en els aldarulls que s'han viscut les últimes setmanes a Catalunya arran de les protestes contra la sentència del Procés. "Vivim moments de tragèdia visual", ha descrit Álvarez de Toledo, que s'ha refermat en la "política de fermesa". Una sortida que Alejandro Fernández ha indicat servirà per "fer front a la batasunització de la política catalana" en què, als seus ulls, s'ha transformat l'independentisme. Així doncs, i en línia amb la candidata, Fernández ha ofert per a Catalunya el mateix que es va aplicar al País Basc contra la kale borroka i ha avisat "que ningú no s'equivoqui".

stats