CORTS ESPANYOLES
Política 01/08/2016

El PP envia el PDC al grup mixt del Senat

El procés i la pressió de C’s també dificulten que la nova marca de CDC tingui veu pròpia al Congrés

Roger Tugas
3 min
El vicepresident del Senat, el popular Pedro Sanz, a la sortida de la reunió de la mesa de la setmana passada

BarcelonaLes relacions entre el PP i la nova marca de CDC ja no són el que eren. Aquells que volguessin identificar els vots cedits del Partit Demòcrata Català (PDC) als populars per a la mesa del Congrés com un retorn a l’etapa de pactes poden veure avui la tesi refutada. I és que aquest dilluns els populars ja van deixar sense veu pròpia la Convergència refundada i aquest migdia la mesa del Congrés decideix si també l’envia al mixt o li permet constituir-se en grup. Malgrat que el PP era inicialment favorable a un gest cap al PDC, la situació ha anat virant, en especial per la pressió de C’s i per la votació del Parlament sobre les conclusions de la comissió del procés constituent, ignorant el requeriment del Tribunal Constitucional (TC). De fet, dirigents del PP admeten en obert que el paper del partit que a Madrid lidera Francesc Homs respecte al procés els inclina a posar-li poques facilitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La situació a la cambra alta encara no és definitiva, però els populars ja van fixar posició aquest dilluns en la reunió de la mesa del Senat. Avui es reuneix la junta de portaveus per analitzar la situació i la mesa -amb majoria absoluta del PP- prendrà una decisió definitiva demà, tot i que la posició inicial -i difícilment modificable-és que el PDC vagi al mixt. El portaveu del partit a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, es va mostrar sorprès per la decisió i va anunciar que hi presentarà recurs -pot fins demà a les 10.00 h-. El PDC, que necessitava deu senadors per fer grup, va voler-se registrar amb els seus quatre i amb la cessió de dos senadors d’ERC i Coalició Canària, un de Bildu i un de l’Agrupació Socialista de la Gomera, que tornarien després als respectius grups o al mixt.

Tanmateix, aquesta opció no va convèncer el PP -ni del tot el PSOE, que es va abstenir, i només va rebre l’aval del PNB-, ja que implicava que hi hagués més representants sense carnet del PDC que membres del partit. “Això més aviat semblava un grup mixt”, va ironitzar el vicepresident de la mesa de la cambra, Pedro Sanz, que va admetre que hi havia precedents en què el reglament s’havia ignorat per facilitar la constitució de grups, però també va apuntar que “algun cop en la història calia canviar-los”. Tot i això, no va negar tampoc motius polítics en la decisió: “El moment polític que estem vivint no és el millor per voler-se saltar les normes i afavorir la constitució d’un grup”. Tampoc no ho va fer el portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, que va criticar que els senadors del PDC reclamin un grup mentre “fa molt pocs dies s’estan saltant la Constitució i pretenen trencar el país”.

Tots dos es van afanyar a desvincular la decisió a la cambra alta de la que prengui avui la mesa del Congrés, però la relació és evident i van encarregar-se de subratllar-la altres dirigents populars, com el seu vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, que veuria “preocupant” que el seu partit fes gestos amb el PDC si aquest partit no mostra un compromís “per intentar evitar o censurar el que va passar la setmana passada al Parlament”. “Davant la deslleialtat del desafiament plantejat al Parlament no hi hauria d’haver cortesia parlamentària amb CDC”, va insistir la vicesecretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy.

Homs veu complicat el grup

Unes opinions ben explícites que fan preveure que els populars no ho posaran fàcil i que ara mateix s’inclinarien per enviar el PDC al mixt. “Fàcil no està”, admet un dirigent d’aquest partit, que reconeix que els fets de l’últim ple al Parlament van complicar la situació del grup liderat per Homs. Tot i això, el PP no dóna la decisió per presa i fonts populars afirmen que deixaran que avui prengui la paraula primer el PSOE en la reunió de la mesa del Congrés. Els socialistes, però, tampoc no tenen del tot clara la posició, i la seva secretària general adjunta al Congrés, Isabel Rodríguez, va mostrar-se favorable a “complir amb la pluralitat” a la cambra baixa, però quan va “de la mà de la legalitat”. En aquest cas, esperaran a veure si els lletrats accepten la interpretació del PDC, que no va assolir el 15% dels vots a totes les circumscripcions, ni tan sols en la mitjana catalana. Homs, però, sosté que amb la mitjana absoluta -sense tenir en compte la població a cada demarcació- sí que s’hi arriba i és suficient.

Al PP pesa molt la pressió de C’s, de qui anhela un sí a la investidura per pressionar el PSOE. El seu líder, Albert Rivera, va insistir que “no hi ha cabuda per al tripijoc” al Congrés i “encara menys amb aquells que volen utilitzar aquesta veu i aquest grup per trencar el país”.

stats