Política 30/11/2020

El PP refreda la negociació per renovar el CGPJ després del pacte pressupostari de Sánchez

Campo afirma que només falta "fer públic" l'acord i el partit conservador ho desmenteix

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del PP, Pablo Casado, en una intervenció recent des de Reus

MadridEl moment polític no acompanya cap a un acord entre el PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Després que el govern espanyol s'hagi assegurat els suports als pressupostos del bloc de la investidura –amb PNB, Esquerra i EH Bildu– i a pocs mesos per a les eleccions a Catalunya, Pablo Casado posa traves a la negociació. "Ha escollit socis", ha afirmat el líder del PP en una entrevista a Antena 3 aquest matí, de manera que ha situat les aliances pels comptes com un nou obstacle per a la negociació sobre l'òrgan de govern dels jutges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa dies que la situació està estancada, malgrat les converses fluides entre el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el secretari de Justícia del PP, Enrique López. De fet, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press aquest dilluns el socialista ha explicat que dijous van parlar. El ministre ha assegurat que només falta que "es faci públic" l'acord perquè sigui una realitat i ha recordat que al mes d'agost només calia anunciar-lo perquè estava gairebé al 100% tancat. "L'acord no està fet fins que no s'exterioritza, perquè això forma part de l'acord", ha afegit el ministre, coincidint amb la setmana en què es compliran dos anys des que va caducar el mandat de l'actual CGPJ, presidit per Carlos Lesmes, el 2 de desembre.

Ràpidament, el PP ha sortit a desmentir el ministre. "No és veritat el que ha dit. És clar, no és cert", ha afirmat la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra. Els conservadors mantenen una sèrie d'exigències per desbloquejar la situació que serveixen per mantenir-la congelada, a les quals ara afegeixen les aliances polítiques del PSOE per als pressupostos. Una és que es retiri la reforma de la llei orgànica del poder judicial que servia per reduir la majoria per escollir els nous vocals al Congrés. Sánchez va anunciar que quedava paralitzada, no retirada, per afavorir la negociació, però Gamarra ha denunciat que "no s'ha parat en cap moment". "El rei de la mentida en aquest país és el president del govern espanyol", ha assegurat la portaveu del PP.

Podem voldria la participació dels socis dels pressupostos

Fonts socialistes es mostren pessimistes sobre un acord aviat per renovar el CGPJ, mentre que Unides Podem subratlla que la prioritat ara era desencallar la negociació pressupostària. Un cop estiguin aprovats els comptes, ja s'abordarà la remodelació de l'òrgan de govern dels jutges, així com les quatre vacants del Tribunal Constitucional. De fet, per al partit lila no és urgent un acord entre PSOE i PP per renovar el CGPJ, més aviat al contrari. El desig d'Iglesias és que triomfi la reforma de la LOPJ i que els nous vocals s'escullin amb una majoria més barata al Congrés i que sigui possible fer-ho sense necessitar el PP. Quan el vicepresident segon parla d'incorporar Esquerra i EH Bildu a la "direcció d'estat" també s'està referint al fet que tinguin una participació en la renovació del CGPJ, explica el seu entorn.

El titular de Justícia del govern espanyol, però, treballa en la via del PP i ha indicat que el punt de l'acord és el mateix que el de l'agost. Durant l'estiu va estar a punt de consumar-se, però Casado va posar el fre coincidint amb les crítiques de Podem a la fugida de Joan Carles I. Ara és precisament que el partit lila no participi en les negociacions una de les línies vermelles que els conservadors han situat per renovar el CGPJ. Campo, però, durant l'esmorzar informatiu ha subratllat que en el passat hi ha hagut vocals proposats per Esquerra Unida i el PNB i això no ha suposat cap problema.

Pilar Teso, a les travesses per presidir el CGPJ

Encara sobre la renovació del CGPJ, Campo ha afirmat que no té "ni idea" de si la magistrada de la sala del contenciós administratiu Pilar Teso serà la presidenta del nou òrgan de govern dels jutges, tal com s'ha especulat les últimes setmanes. Fonts jurídiques apunten que és el nom més ben situat perquè és assumible per al bloc conservador, però des de l'àmbit polític tant el PSOE com el PP han negat aquest punt de l'acord. Campo s'ha limitat a dir que el president serà qui aconsegueixi la majoria entre els vocals.

stats