Política 18/04/2017

Mas va acceptar reunir-se amb un "senyor controvertit" que volia "facilitar coses" a petició de Prenafeta

Prenafeta admet haver cobrat comissions però intenta deixar fora de la trama l'expresident

Dani Sánchez Ugart
3 min

MadridL'exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta ha admès aquest dimarts al judici de la trama catalana de corrupció Pretòria sobre el suposat cobrament de comissions del 4%, tots els fets que se li imputen i que apunten que, com ja va indicar l'exconseller Macià Alavedra, van percebre tots dos per fer de mediadors en operacions urbanístiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva declaració, però, també ha aparegut el nom d'Artur Mas. La fiscal Ana Cuenca ha posat una gravació d'una conversa de Prenafeta amb l'empresari Lluís Casamitjana en què l'exsecretari de la Generalitat es compromet a trucar Mas per solucionar un problema en una requalificació. Prenafeta ha admès que aquest trucada es podria haver produït -"podria ser"- per aconseguir una facilitació de contractes i llicències.

Aleshores la fiscal li ha mostrat una altra conversa, del 2009, amb Mas, abans que fos president de la Generalitat, en què li diu: "Hi ha un senyor que voldria esmorzar amb tu perquè vol facilitar coses. És controvertit, de Terrassa i diu que vol, en fi". "Tu hauries de fer venir el Germà Gordó", afegeix, i Mas accepta la invitació. No es diu el nom d'aquest empresari "controvertit" en cap moment, però tot apunta a que no és Lluís Casamitjana.

Prenafeta: Hi ha un senyor que voldria esmorzar amb tu, perquè vol facilitar coses. M’explico?

Mas: Sí.

P: És un senyor que el coneixes molt. No ho vull dir per telèfon, però és un tio controvertit, que és de Terrassa, 'vale'?

M: Ah, sí.

P: Bueno. I ell diu que vol… en fi. Aleshores, tu digue’m quin dia et va bé per esmorzar en un lloc discret.

M: Que estaríem els tres?

P: No. Vindria un segon d’ell que jo el conec molt, que es diu Isaac. I tu crec que hauries de fer venir el Francesc Gordó.

M: Ja. El Germà Gordó.

P: Ai, el Germà, perdó.

M. D’acord, d’acord. Tu no hi series, aleshores?

P: Jo també, sí, sí.

M. Perfecte, perfecte. Molt bé.

P: Tu digue’m quin dia et va bé. Ja buscarem un lloc correcte i seríem aquest Isaac, el senyor aquest, jo i el Germà Gordó.

M: Molt bé. Et truco? Et truco d’aquí a un minut amb l’agenda davant.

P: Molt bé.

M: D’acord.

Fonts de l'oficina de l'expresident de la Generalitat consultades per l'ARA recalquen que Artur Mas no està imputat ni cridat com a testimoni en el judici del cas Pretòria. També recorden que Mas era el cap de l'oposició en el moment de la conversa, i que rebre empresaris forma part de l'agenda de qualsevol polític.

El que va ser home de confiança de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i alt càrrec de Convergència, segons la fiscal Anticorrupció Ana Cuenca es va servir de la "influència" que tenia en determinats càrrecs públics de Catalunya per fer de mediador en adjudicacions públiques.

Prenafeta s'enfronta a una petició de 6 anys i 10 mesos de presó, al costat del pagament d'una multa de 13,7 milions d'euros per dos delictes de tràfic d'influències i un de blanqueig.

Ell mateix ha assegurat que cobraven una comissió d'entre el 3 i el 4%, que era "habitual en el mercat", en una confessió que indica que ha arribat a un pacte amb la fiscalia per rebaixar la pena. A més, tant ell com la seva dona han posat tots els seus béns a disposició de la fiscalia per pagar les multes i les quantitats defraudades.

stats